Back to top

Hírolvasó

Ferenc pápa a keresztény iskolatestvérekhez: Segítsétek megvalósulni a megtört életű gyerekek álmait

Magyar Kurír - 1 óra 39 perc
Április 22-én, hétfőn reggel találkozott a Szentatya a francia alapítású keresztény iskolatestvérek szerzetesrend római nagykáptalanjának 64 tagjával. A De la Salle Szent János által 1680-ban Reimsben alapított, kizárólag laikus testvérekből álló kongregációját a Szentszék 1725-ben hagyta jóvá.

Együtt alkotjuk Isten nagy családját – Kárpát-medencei búzaszentelő ünnepség Kaplonyban

Magyar Kurír - 2 óra 23 perc
A Katolikus Egyházban Szent Márk evangélista ünnepéhez (április 25.) közeli napokban végzik a búzaszentelő szertartást, melynek keretében megáldják a vetést, jó termésért és a természeti csapások elhárításáért imádkoznak. A Szatmár megyei Kaplonyban április 19-én tartott búzaszentelés a Magyar Örökség díjban részesült Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem nevű programhoz is kapcsolódott.

Lyonban tartotta éves konferenciáját a Nemzetközi Katolikus Bizottság a Cigányokért

Magyar Kurír - 3 óra 9 perc
A Nemzetközi Katolikus Bizottság a Cigányokért (CCIT) április 12–14. között Lyonban tartotta éves konferenciáját, Határok átlépése címmel. Az eseményről Orosz Istvánné Obbágy Rita, a Nyíregyházi Egyházmegye cigánypasztorációs megbízottja írt személyes hangvételű beszámolót, amelyet szerkesztve közlünk.

A Veszprémi Főegyházmegye második alkalommal rendezi meg az egyházművészeti találkozót a Balatonon

Magyar Kurír - 3 óra 44 perc
A Veszprémi Főegyházmegye 2023-ban hagyományteremtő szándékkal szervezett hajózással egybekötött egyházművészeti találkozókat a Balatonon. A nagy sikerre való tekintettel idén is megrendezik a „Hanghullám” rendezvénysorozatot. A program május 18-án kezdődik.

Hajdú Miklós börtönlelkészre emlékeztek Sátoraljaújhelyen

Magyar Kurír - 4 óra 28 perc
A Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön állománytagjai április 15-én megemlékezést tartottak a koronavírus-járvány idején elhunyt egykori börtönlelkészük, Hajdú Miklós halálának harmadik évfordulója alkalmából.

Mitől leszünk jó emberek?

777 blog - 4 óra 49 perc

Keresztényként őszintén vágyunk arra, hogy jó emberek legyünk, egyszerűen azért, mert az Isten, akit követünk jó. Igen ám, de mit jelent jó kereszténynek lenni? Egy jó ember okozhat csalódást? Vitatkozhat? Mondhat nemet másoknak? Schindler Zsófia pszichológus a megfelelési kényszerről – keresztény szemmel. Amióta emberekkel foglalkozom, az egyik olyan nehézség, ami feltűnő gyakorisággal és életkortól függetlenül felmerül a beszélgetéseinkben, az a megfelelési kényszer. Aki érintett a kérdésben, annak aligha kell magyarázni: a megfelelési kényszer azt a jelenséget írja le, amikor valakinek kiemelt fontosságú, hogy másoknak megfeleljen, mely célért rendszeresen kész háttérbe szorítani a saját szükségleteit és igényeit. Ez megjelenhet abban, hogy nehezen mond nemet, hogy kerüli a konfliktust, vagy hogy olyan hibákért is elnézést kér, amik nem az ő felelősségkörébe tartoznak. A YouGov piackutató és adatelemző cég egyik amerikai felmérése alapján 1000 felnőtt válaszadó 49%-a jelezte vissza, hogy megfelelési kényszerrel küzd, láthatjuk tehát, hogy egy olyan problémáról beszélünk, ami nem csupán elvétve fordul elő. De mennyiben árnyalja a képet, ha valaki gyakorló keresztényként küzd a fentiekkel? MI TESZ JÓ EMBERRÉ? Jézus arra hív, hogy imitáljuk: irgalmasságban, nagylelkűségben, áldozatkészségben. Keresztényként őszintén vágyunk arra, hogy jó emberek legyünk, egyszerűen azért, mert az Isten, akit követünk jó. Igen ám, de mit jelent pontosan jó embernek […]

The post Mitől leszünk jó emberek? appeared first on 777.

Gyulafehérvárra látogatott a püspöki szinódus főtitkárságának munkatársa

Magyar Kurír - 5 óra 13 perc
Kovács Gergely érsek meghívására Gyulafehérvárra látogatott Tomasz Trafny prelátus, a püspöki szinódus főtitkárságának munkatársa, aki április 18-án a főegyházmegyei szinódusi bizottság tagjaival, az érseki hivatal klerikusaival, a szeminárium elöljáróival és a teológiai fakultás tanáraival találkozott. A látogatás során előadást tartott a gyulafehérvári szeminárium kispapjainak.

Szent Adalbert püspök és vértanú

Magyar Kurír - 8 óra 14 perc
Április 23-án a vértanú püspökre, Szent Adalbertre emlékezik a Katolikus Egyház. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye védőszentje 994–995 között járt Magyarországon, ő keresztelte és bérmálta meg Szent István királyt.

Útravaló – 2024. április 23.

Magyar Kurír - 9 óra 13 perc
Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Áprilisban Várnai Péter címzetes prépost ad útravalót.

Mai evangélium – 2024. április 23.

Magyar Kurír - 14 óra 13 perc
Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Jn 10,22–30

Holnap kezdődik a magyar nemzeti zarándoklat Rómában

Magyar Kurír - 2024, April 22 - 8:00du
A Magyar Katolikus Egyház Ferenc pápa 2023. évi magyarországi apostoli látogatásának első évfordulóján – 2024. április 23. és 25. között – nemzeti zarándoklatot hirdetett Rómába. A zarándoklat mindhárom napján lesznek magyar nyelvű szentmisék, illetve Ferenc pápa is személyesen fogadja a magyar zarándokokat.

Korzenszky Richárd OSB a Kazinczy-verseny záróünnepségén: Föl, föl a szívekkel!

Magyar Kurír - 2024, April 22 - 7:06du
Korzenszky Richárd OSB nyugalmazott tihanyi perjel a Szép magyar beszéd (Kazinczy-verseny) idei záróünnepségén, április 21-én a győri városháza dísztermében elhangzott beszédét közöljük.

A váci EKIF szakmai látogatáson fogadta Felföldi László pécsi megyéspüspököt és munkatársait

Magyar Kurír - 2024, April 22 - 6:18du
Április 17-én Felföldi László pécsi megyéspüspök és munkatársai a Váci Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságánál tettek szakmai látogatást, hogy az intézményfenntartó működésével és az általuk alkalmazott bevált gyakorlatokkal megismerkedjenek.

A katyńi vérengzés áldozataira emlékeztek Szegeden

Magyar Kurír - 2024, April 22 - 5:32du
Az 1940-es katyńi vérengzés áldozataira emlékezett koszorúzással a Lengyel Köztársaság szegedi konzulátusa és a Szeged-Csanádi Egyházmegye április 21-én, vasárnap a dóm mellett álló Katyń-emlékkereszt előtt. A megemlékezés püspöki szentmisével kezdődött a Fogadalmi templomban, ahol a lengyel 21. Kárpát hegyivadász dandár katonái álltak díszőrséget.

Kajtor Domonkos SJ lesz a római nemzeti zarándoklat tévéközvetítésének kísérője

Magyar Kurír - 2024, April 22 - 4:49du
Egy évvel Ferenc pápa magyarországi látogatása után több mint ezer honfitársunk kelt útra április 22-én az olasz fővárosba hálaadásra és újabb találkozásra az egyházfővel. A köztévé a helyszínen tanuló Kajtor Domonkos jezsuitát kérte fel, hogy legyen a római nemzeti zarándoklat közvetítéseinek házigazdája, kommentátora. Az eseménysorozat előtt beszélgetett vele Ujváry-Radics Gabriella.

A Jóisten számít még rád – Az MKPK Családügyi Bizottságának időspasztorációs programjáról

Magyar Kurír - 2024, April 22 - 4:05du
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Családügyi Bizottsága kezdeményezéséből született a „Melléjük szegődöm” program, amelynek résztvevői április 4-én találkoztak Budapesten, az MKPK irodaházában. Az időseket segítő egyházmegyei küldöttek a második tréningnapon rátekintettek szolgálatuk jelenére és jövőjére. A képzést tartó szakemberekkel beszélgettünk tapasztalataikról.

Várja a papi hivatás iránt érdeklődők jelentkezését a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír - 2024, April 22 - 3:30du
A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye ezúton is hívja azoknak a 2023/24-es tanévben érettségiző vagy érettségivel már rendelkező fiataloknak a jelentkezését, akik Isten papságra hívó szavát felismerték önmagukban, és az egyházmegyében szeretnének papként szolgálni. Jelentkezési határidő: május 31.

A mi bárkánk – Görögkatolikus bölcsőde nyílt Máriapócson

Magyar Kurír - 2024, April 22 - 2:48du
Megnyitották a Nyíregyházi Egyházmegye új bölcsődéjét Máriapócson. Az ünnepélyes épületszentelésre április 18-án került sor.

3 pap a Titanicon, akik a többi utasért áldozták fel az életüket

777 blog - 2024, April 22 - 2:39du

Tudtad, hogy három pap hősként halt meg a Titanicon? Mielőtt az óriási hajó elsüllyedt, a rajta szolgáló papok imádkoztak a rémült utasokért és feloldozták őket a bűneik alól  – ahelyett, hogy a saját életüket mentették volna. Mielőtt a Titanic 1912. április 15-én elsüllyedt, három pap feláldozta életét a hajó utasaiért. A papok úgy döntöttek, hogy inkább a hajón lévő utasokat szolgálják, minthogy a saját életük megmentése érdekében a mentőcsónakot válasszák. A három pap: Josef Benedikt Peruschitz atya (41 éves) Bajorországból, Juozas Montvila atya (27 éves) Litvániából és Thomas Byles atya (42 éves) Angliából. Mindhárman meghaltak a hajón, és egyikük holtteste sem került elő. A  Thomas Byles atyának szentelt weboldalon a túlélők elmondták a pappal kapcsolatos élményeiket. Szent X. Piusz pápa a hit ,,mártírjának” nevezte Byles atyát. Egy Titanic-túlélő,  Helen Mary Mocklare így fogalmazott: „Amikor jött a csattanás, kidobtak minket a fekhelyünkről. Felöltöztünk és kimetnünk, hogy megtudjuk, mi történt. Láttuk, ahogy Byles atya felemelt kézzel jött lefelé a folyosón. Ismertük őt, mert már többször meglátogatott bennünket a fedélzeten, és aznap reggel még misét celebrált nekünk. Nyugodjatok meg, jó emberek! – mondta, majd körbejárta a fedélzetet, feloldozást és áldást osztogatva. Néhányan körülöttünk nagyon idegesek lettek, és ekkor a pap ismét felemelte a […]

The post 3 pap a Titanicon, akik a többi utasért áldozták fel az életüket appeared first on 777.

Ferenc pápa üzenetet küldött a Globális Keresztény Fórum IV. világtalálkozójára

Magyar Kurír - 2024, April 22 - 2:05du
A Globális Keresztény Fórum (Global Christian Forum) április 15–20. között Accrában, Ghána fővárosában tartotta IV. világtalálkozóját. Flavio Pace, a Keresztény Egység Előmozdításának Dikasztériuma titkára olvasta föl a pápa üzenetét, amelyben a szinodalitásról, az összefogásról és az evangélium gyógyító erejéről szólt.

Oldalak

Subscribe to Budapest-Felsővízivárosi Szent Anna plébánia hírolvasó