Hírolvasó

Angolul is megjelent Mindszenty József levelezése a Vatikánnal

Magyar Kurír - 2017, május 23 - 7:59du
A Veritas Történetkutató Intézet és a Magyar Napló Kiadó gondozásában megjelent öt könyvet, köztük Mindszenty József Szentszékkel folytatott levelezésének angol nyelvű kiadását mutatták be május 23-án délelőtt a Budapesti Gazdasági Egyetemen.

Ferenc pápa fog szerepelni Wim Wenders dokumentumfilmjében

Magyar Kurír - 2017, május 23 - 7:25du
Ferenc pápa lesz az első katolikus egyházfő, aki szerepet vállalt egy dokumentumfilmben. A hírt a cannes-i filmfesztiválon jelentette be a Focus Features filmstúdió május 19-én.

Donald Trump és Mahmúd Abbász Betlehemben elítélte a terrorizmust

Magyar Kurír - 2017, május 23 - 6:59du
Donald Trump amerikai elnök május 23-i, keddi betlehemi látogatásán a Palesztin Hatóság ellenőrizte területen a békefolyamat újraindítását sürgette a palesztinok és az izraeliek között. Az éjszakai manchesteri merényletre reagálva Mahmúd Abbász palesztin elnökkel együtt elítélték a terrorizmust.

A romániai Múzeumok Éjszakáján a nagyváradi püspöki palota is megnyitotta kapuit

Magyar Kurír - 2017, május 23 - 6:15du
Közel ezerötszáz látogató kereste fel a nagyváradi székesegyházat és püspöki palotát május 20-án, a romániai Múzeumok Éjszakáján. Idén harmadik alkalommal csatlakozott Nagyvárad is a már nemzetközivé vált rendezvényhez, amelyen a római katolikus püspökség is részt vett.

Ferenc pápa: A langyos életből lépjünk át Jézus örömébe!

Magyar Kurír - 2017, május 23 - 5:50du
„Sok megszentelt életet üldöztek, mert leleplezték a világias magatartást. A gonosz lélek szereti a kockázatmentes, langyos Egyházat” – emelte ki Ferenc pápa május 23-i, kedd reggeli szentmiséjében, melyben megemlékezett Óscar Romero San Salvador-i érsekről.

Templomuk centenáriumát ünnepelték a kárásztelkiek

Magyar Kurír - 2017, május 23 - 5:32du
Kulturális és vallási rendezvénysorozatot szervezett a Szilágy megyei kárásztelki római katolikus egyházközség a Szent Kereszt felmagasztalása-templom felszentelésének századik évfordulóján, „Isten temploma szent, és ez a templom ti vagytok” (1Kor 3,17) mottóval.

Szent Miklós ereklyéje először érkezett Oroszországba

Magyar Kurír - 2017, május 23 - 4:45du
Először látható Oroszországban Szent Miklós csontereklyéje; az orosz ortodox egyház egyik legfontosabb szentjének relikviája a Kirill pátriárka és Ferenc pápa közti megbeszéléseknek köszönhetően érkezett Moszkvába Olaszországból, Bari városából.

Csedregi templom búcsú (2017. május 25., csütörtök)

katolikus.hu - 2017, május 23 - 4:11du
Május 25-én, csütörtökön 10 órától a Krisztus Mennybemenetelére felszentelt csedregi templom búcsúünnepsége lesz. A Püspöki Liturgiát Vasile Bizau megyéspüspökkel közösen végzi Kocsis Fülöp metropolita.

A Székesfehérvári Szent István Király-Székesegyház műemléki kutatása és helyreállítása - Örökségvédelmi Konferencia (2017. május 25., csütörtök)

katolikus.hu - 2017, május 23 - 4:10du
Május 25-én, csütörtökön Székesfehérváron a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban (8000 Székesfehérvár, Liszt Ferenc u. 1.), a Szent István király-székesegyházban (8000 Székesfehérvár, II. János Pál pápa tér) a Székesfehérvári Egyházmegye, a Miniszterelnökség Kulturális Örökségvédelmi Főosztálya, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága örökségvédelmi konferenciát tart. A konferencia témája: A székesfehérvári Szent István király-székesegyház műemléki kutatása és helyreállítása. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban (8000 Székesfehérvár, Liszt Ferenc u. 1.) 10 órakor köszöntőt mond: Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, Fülöp Attila egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere, Dancs Norbert járási hivatalvezető, Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatal. Ezt követően kezdődnek az előadások 10.25 órakor. A Zárszóra 15.45 órakor kerül sor.

Püspöki katekézis Pécsen (2017. május 25., csütörtök )

katolikus.hu - 2017, május 23 - 4:10du
Május 25-én, csütörtökön Pécsett a Dóm Kőtárban (7621 Pécs, Káptalan u. 8.) a 18 órai szentmisét követően püspöki katekézist tart Udvardy György pécsi megyéspüspök. A katekézis után szerény agapé keretében nyílik lehetőség a találkozásra, beszélgetésre.

A pápa barbár támadásnak nevezte a manchesteri merényletet

Magyar Kurír - 2017, május 23 - 4:10du
Ferenc pápa táviratban fejezte ki együttérzését a Manchesterben elkövetett terrortámadás áldozatainak hozzátartozói és a sebesültek számára.

Boldog Apor Vilmos-ünnep (2017. május 23., kedd)

katolikus.hu - 2017, május 23 - 4:09du
Május 23-án, kedden Győrben a kármelita templomban Boldog Apor Vilmos-ünnepet tartanak. 10 órakor papi rekollekció kezdődik, a 11 órai ünnepi szentmise főcelebránsa: Veres András megyéspüspök lesz.

Papi zarándoknap Máriagyűdön (2017. május 22-23., kedd-szerda)

katolikus.hu - 2017, május 23 - 4:08du
Május 22-én és 23-án, kedden és szerdán Máriagyűdön (Vujicsics u. 66.) kerül sor az Udvardy György pécsi megyéspüspök által minden évben megrendezett közös zarándoknapra, a „papi búcsúra”, amin az egyházmegye papsága vesz részt. Idén Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök tart előadást.

Elismerésben részesült a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír - 2017, május 23 - 3:52du
Díjkiosztó gálaünnepséggel ért véget a XXVI. Festum Varadinum programsorozat a nagyváradi Szigligeti Színházban május 21-én. Kulturális tevékenységéért elismerésben részesült a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület és Debrecen önkormányzata.

A reformáció kezdetének ötszázadik évfordulóját ünnepelték Kemenesalján

Magyar Kurír - 2017, május 23 - 3:31du
A helyi közösség tagjai, más települések gyülekezetének hívei és katolikusok ünnepeltek együtt május 21-én a kemenesmihályfai evangélikus templomban, a Reformáció 500 eseménysorozathoz kapcsolódóan.

Szent István tiszteletére és Halmos Béla emlékére tartanak folkmisét a Szent István-bazilikában

Magyar Kurír - 2017, május 23 - 3:00du
Gregorián és egyházi népénekek szólalnak meg május 30-án, kedden, a Szent Jobb megtalálásának emléknapján az államalapító királyunk tiszteletére és Halmos Béla emlékére tartott szentmisén Budapesten, a Szent István-bazilikában.

Ferenc pápa a gyerekekhez egy római plébánián: „Az öröm is segíti Jézust a világ üdvözítésében”

Magyar Kurír - 2017, május 23 - 2:09du
Ferenc pápa május 21-én délután lelkipásztori látogatást tett a Damiáni Szent Péter-plébánián Róma külvárosában.

Ferenc pápa Twitter-üzenete május 23-án

Magyar Kurír - 2017, május 23 - 1:46du
A szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

Újdonság: YOUCAT-könyvek a bérmálásról – fiatalos nyelvezettel, játékos szemléltető ábrákkal

Magyar Kurír - 2017, május 23 - 1:21du
A YOUCAT Alapítvány 2014-ben két könyvet is kiadott Németországban: „YOUCAT – Bérmakönyv” és „YOUCAT – Kézikönyv a bérmakurzushoz” címmel. Most mindkét kiadványt megjelentette a Vigilia Kiadó. Lukács László piarista szerzetessel, a Vigilia főszerkesztőjével beszélgettünk.

Szomjoltók társasága – Művészinterjúk az Új Ember utóbbi másfél évtizedéből

Magyar Kurír - 2017, május 23 - 12:38du
A Magyar Kurír, vállalva és folytatva az Új Ember Kiadó gazdag könyvkiadási örökségét, idén „Új Ember Kiadványok” sorozatcímmel öt kötetet jelentetett meg. A „Szomjoltók társasága” című könyvben a katolikus hetilapban az elmúlt másfél évtizedben közreadott művészinterjúkból nyújtunk válogatást.
Tartalom átvétel