Back to top

Hírolvasó

Elhunyt Jan Purwiński kijev-zsitomiri püspök

Magyar Kurír - 1 óra 36 perc
Életének 87. évében, röviddel pappá szentelésének 60. évfordulója előtt, április 6-án hajnalban az örökkévalóságba költözött Jan Purwiński püspök.

Podcastokkal is segíti az emelt szintű magyarérettségire készülő diákokat a Katolikus Rádió

Magyar Kurír - 2 óra 14 perc
Nincs könnyű dolguk az idén érettségizőknek, tavaly november óta online oktatás keretében kell készülniük életük első nagy vizsgaeseményére. A Magyar Katolikus Rádió Matúra című kulturális műsorával és egy különleges ajánlattal szeretné segíteni a tizenkettedikeseket.

Romániában ezentúl a súlyos koronavírus-fertőzöttek is felvehetik a betegek kenetét

Magyar Kurír - 2 óra 54 perc
Romániában most már a lelkész és a hozzátartozó is meglátogathatja egy alkalommal a kórházban a súlyos állapotban lévő koronavírusos beteget. Enyhítettek az elhunyt fertőzöttek temetésével kapcsolatos előírásokon is. Az erről szóló miniszteri rendeletet április 9-én írta alá Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter, miután előző nap az egyházak képviselőivel találkozott.

Felújítják a Tóth Péter-házat Szegeden

Magyar Kurír - 3 óra 39 perc
A Roosevelt tér 6. szám alatt álló Tóth Péter-ház a 19. század végén újjáépített Tisza-parti város egyik legszebb, építészettörténeti szempontból egyik legértékesebb épülete. Az egyházi tulajdonban lévő ingatlan műemléki felújítását követően a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnáziumának ad majd helyet.

Börtönmisszióm Buenos Airesben Bergoglio atyával – Egy Argentínában élő asszony tanúságtétele

Magyar Kurír - 4 óra 27 perc
A 78 éves ukrán származású Halina Rozanska de Pochylak Argentínában él családjával. Egy gyermekkori trauma hatására a fogvatartottak szolgálatának szenteli mindennapjait már hosszú évek óta. A Vatican Newsnak adott interjújában fölidézte Ferenc pápához fűződő emlékeit.

Útravaló – 2021. április 15.

Magyar Kurír - 8 óra 27 perc
Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Áprilisban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Mai evangélium – 2021. április 15.

Magyar Kurír - 13 óra 26 perc
Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Jn 3,31–36

A Papp válaszol – halasztott esküvő, gyász, hivatás nélküli pap

777 blog - 2021, April 14 - 10:19du

Három újabb kérdés a Papp válaszol rovatában: rendkívül hálásak vagyunk Nektek azért, hogy ennyire őszinte kérdéseket tesztek fel Papp Miklós görögkatolikus papnap – és családapának. Krisztina (Bécs) Tavaly elhalasztottuk az esküvőnket a járvány miatt, és idén is szeretnék a vőlegényem szülei elhalasztani. Most ha várok még egy évet, akkor még később szülök? Most már bánom, hogy akkor nem házasodtunk össze mégis, s hallgattam rájuk. Keressem a családi békét, s áldozzam fel a meg nem született gyerekemet? Ne hibáztasd magad, hogy akkor olyan döntést hoztatok. Ilyen járvány még soha nem volt a történelemben, nagy járvány is elég régen: szóval nem voltak jó cselekvésminták, hogy mit is kell csinálni. Aki átélt már egy háborút sok mintát megtanult a túléléshez, mire jött a következő; vagy ha nem is a saját tapasztalataira támaszkodott, de még „kézközelben” voltak a nagyszülői tapasztalatok, akik tudták, mi a teendő. Én is mindig azt tanítom, hogy a fontos döntéseknél az elit után kell menni, a legjobbakat kell követni, nem a tömeget, az átlagot, a „mindenkit”. Ám most annyira új helyzetben voltunk, hogy még az elit is lassan jött rá, mit is kell tenni. Lassan jöttek rá a tudósok, a politikusok, az egyházi vezetők, és így a mindennapi emberek is, […]

The post A Papp válaszol – halasztott esküvő, gyász, hivatás nélküli pap appeared first on 777.

Ferenc pápa Avilai Szent Terézről, a „kivételes nőről”

Magyar Kurír - 2021, April 14 - 8:47du
„Ő volt az első nő, aki egyházdoktor lett. Ezzel a címmel ismerte el az Egyház azt az értékes tanítást, amelyet Isten az ő írásain és élete tanúságtételén keresztül közvetített az embereknek” – Ferenc pápa üzenetet küldött Gil Tamayónak, Avila püspökének abból az alkalomból, hogy ötven éve nyilvánították egyháztanítóvá Avilai Szent Terézt.

,,A kiégést nem lehet csak úgy kipihenni” – Versegi Beáta nővér

777 blog - 2021, April 14 - 8:41du

A kiégésről osztotta meg gondolatait a CommonPost legújabb videójában Csókay András idegsebész, Versegi Beáta nővér és Dabóczi Kálmán, a BKK korábbi vezérigazgatója. A három meghívott vendég más megközelítésből, de rendkívül őszintén és érdekesen mesélték el saját kiégésük történetét. A beszélgetés egy részét szerkesztett változatban olvashatjátok. Dr. Versegi Beáta nővér, a Nyolc Boldogság Közösség tagja „A kiégés egy mentális fáradtság. Az ember egy átlagos fárasztó nap után lefekszik aludni és jobb esetben kipihenten kel fel, de  a kiégést nem lehet csak úgy kipihenni. Ez egy olyan mentális és fizikai fáradtság, amelynek megváltoztatásához radikális életmódváltás szükséges. Én szerzetesként égtem ki, úgy hogy közben minden nap jártam szentségimádásra – húsz éven keresztül. Viszont ez sem óvott meg a kiégéstől. Fizikai tüneteket is produkáltam, de mivel nagyon fegyelmezett voltam nem nagyon látszott kívülről. Azt látta a környezetem, hogy csökkent a rugalmasságom és a kreativitásom, egyre jobban beszűkültem. Hogyan tud kiégni egy nővér? 2007-től volt egy nagyon komoly szervezeti átalakulás a közösségemben. Hirtelen minden szinten rengeteg felelősség hárult rám: házfőnök voltam, nemzetközi szinten is az átalakulás menedzsmentjében dolgoztam, miközben a teológiai doktorátusomat írtam. Párizs – Budapest- Róma – Toulouse között repültem és különböző munkákat végeztem. Miután ledoktoráltam, azt hittem, hogy egy teherrel kevesebb lesz: de hiába […]

The post ,,A kiégést nem lehet csak úgy kipihenni” – Versegi Beáta nővér appeared first on 777.

Mi lehet nagyobb ajándék egy apának? – Beszélgetés a nagycsaládos Dabóczi Kálmánnal

Magyar Kurír - 2021, April 14 - 8:08du
Hogyan talál időt, miből merít erőt, energiát egy felsővezető, az Egyházban is elkötelezett vezetői szolgálatot vállaló férfi, hogy jó apja legyen hét gyermekének és szerető férje a feleségének? Kilencvennapos, napi szentmisével, szentségimádással és aszkézissel járó Exodus 90 lelkigyakorlata idején beszélgettünk Dabóczi Kálmánnal, a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom elnökével.

Megjelent az Új Ember 2021. április 18-i száma

Magyar Kurír - 2021, April 14 - 7:54du
Az Új Ember idei tizenhatodik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Tagle bíboros: A keresztszülők segítsék a szülőket a gyermekek hitre nevelésében

Magyar Kurír - 2021, April 14 - 7:24du
Luis Antonio Tagle bíboros, a Népek Evangelizációjának Kongregációja prefektusa április 12-én a római Santa Maria Maggiore-bazilikában szentmisét mutatott be, melynek során két Fülöp-szigeteki gyermeket megkeresztelt. A szentmise a Fülöp-szigetek keresztény hitre térésének ötszázadik évfordulójára (1521–2021) szervezett ünnepségsorozat része volt.

Ferenc pápa katekézise: Hit nélkül minden összeomlik; és ima nélkül kialszik a hit!

Magyar Kurír - 2021, April 14 - 7:06du
A Szentatya április 14-én délelőtt folytatta az imádságról szóló katekézissorozatát. A mai alkalommal az Egyház és a ima kapcsolatáról elmélkedett: az Egyházban tanulunk meg imádkozni, de fejlődnünk is kell az imában ahhoz, hogy hitünk ki ne aludjon.

Életem zarándokútja a földön – Az aranymisés Fodor András könyve

Magyar Kurír - 2021, April 14 - 6:31du
A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöki helynökének önéletrajzi írása a Magyar Kurír Kiadványok sorozatban jelent meg. Fodor András pappá szentelésének 50. évfordulója alkalmából hálaadó szentmisét mutat be április 14-én 18 órakor, majd május 14-én 14 órakor a debreceni Szent Anna-székesegyházban és április 25-én 9 órakor korábbi szolgálati helyén, a debreceni Szent Család-templomban.

Claudiu Lucian Pop a Kolozsvár-Szamosújvári Görögkatolikus Egyházmegye új megyéspüspöke

Magyar Kurír - 2021, April 14 - 5:48du
A Román Püspöki Konferencia április 14-én tette közzé a hírt, miszerint Claudiu Lucian Pop a Kolozsvár-Szamosújvári Görögkatolikus Egyházmegye új főpásztora.

Merjünk tervezni, álmodni a közelgő új időre! – A hitoktatás napja a Pécsi Egyházmegyében

Magyar Kurír - 2021, April 14 - 5:06du
Idén online rendezték meg a hitoktatás napját a Pécsi Egyházmegyében április 10-én. A résztvevőket Felföldi László megyéspüspök köszöntötte. A képzés három és fél órája alatt száz hitoktató kapcsolódott be a programba.

3 dolog, amit Jézus szeretete soha nem tesz meg

777 blog - 2021, April 14 - 4:41du

Isten ígéreteit a Bibliában elhangzott kijelentéseiből ismerhetjük meg – ezt már többször hangsúlyoztuk az oldalunkon. Minél többet olvassuk, annál világosabban feltárul előttünk, mit mond Isten az emberről, kinek tartja, milyen ígéreteket tesz neki. Ezekre szeretnénk most rövid emlékeztetni három igével, melyek Isten örök szeretetéről szólnak. Nem hagy összetört szívvel „Meggyógyítja a megtört szívűeket, és bekötözi sebeiket.” (Zsoltárok 147,3) Sosem utasít vissza „Akit nekem ad az Atya, az mind énhozzám jön, és aki énhozzám jön, azt én nem küldöm el.” (János 6,37) Sosem hagy el „Nem maradok el tőled, sem el nem hagylak téged.” (Zsidók 13,5b)  

The post 3 dolog, amit Jézus szeretete soha nem tesz meg appeared first on 777.

Isten szereti a kicsinyeket – Húsvét a három plébániából álló kirgiz egyházban

Magyar Kurír - 2021, April 14 - 4:22du
Anthony Corcoran SJ, Kirgizisztán apostoli adminisztrátora üzenetet küldött a nemzetközi Fides hírügynökségnek, melyben beszámol a közép-ázsiai ország kis létszámú egyházának helyzetéről. A helyi közösség nagy öröme volt, hogy a húsvéti vigília során egy 18 éves lány megkapta a keresztség szentségét a biskeki Szent Mihály arkangyal-templomban.

Átadták az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület díjait

Magyar Kurír - 2021, April 14 - 3:37du
Böjte Csaba OFM, Papp László és Szabó Ákos katolikus papok, valamint Nagy Éva Vera iskolanővér részesült idén kitüntetésben. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) idei díjkiosztó gáláját április 10-én tartották a kolozsvári alsóvárosi (kétágú) református templomban. A koronavírus-járvány miatt csak a díjazottak és az őket laudálók szűk köre volt jelen.

Oldalak

Subscribe to Budapest-Felsővízivárosi Szent Anna plébánia hírolvasó