Back to top

Hírolvasó

Ilyen lesz a bíborosi testület összetétele az új konzisztórium után

Magyar Kurír - 1 óra 39 perc
A Szentatya október 25-én, a vasárnap déli Angelus elimádkozása után tizenhárom új bíboros kinevezését jelentette be.

Állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat adtak át nemzeti ünnepünk alkalmával

Magyar Kurír - 2 óra 33 perc
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter október 23-án a köztársasági elnök megbízásából állami kitüntetéseket adott át Budapesten. Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából odaítélt, de eddig át nem adott állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára adta át október 26-án Budapesten.

Egy közülünk való szent – Több mint 41 ezren látogatták meg Boldog Carlo Acutis sírját

Magyar Kurír - 3 óra 23 perc
Több mint 41 ezren látogatták meg Boldog Carlo Acutis sírját az alatt a 19 nap alatt, míg a boldoggá avatást megelőzően kinyitott sír és Acutis jó állapotban megőrződött teste látható volt. Október 10-én Assisiban, a Szent Ferenc-bazilikában tartott szertartás keretében avatták boldoggá Carlo Acutist.

Az egyházmegyei zsinat előkészítő alkalmát tartották Kaposváron

Magyar Kurír - 4 óra 22 perc
Október 17-én, szombat délelőtt a székesegyházi esperesi kerület papjai és a plébániák küldöttei számára tájékoztatót és megbeszélést tartottak az egyházmegyei zsinat előkészítő folyamatáról a kaposvári püspökség nagytermében.

Istennel a műtőben – megvan a pontos megjelenési dátum!

777 blog - 5 óra 25 perc

Már a megjelenése előtt több száz előrendelés érkezett a 777 legújabb kötetére, amely Csókay András idegsebész kalandos életét mutatja be. A nyomdával való utolsó egyeztetéseket kövektően pedig az is kiderült, hogy a könyv már a jövő héten megjelenik! Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, hamarosan megjelenik a 777 első interjúkötete, amelyben Csókay András életét ismerhetitek meg: az idegsebész őszintén mesélt élete nagy bukásairól és megtéréséről is, valamint minden korábbinál részletesebben elevenítette fel a bangladesi sziámi ikerpár szétválasztásának történetét. Az Istennel a műtőben című interjúkötet november 4-én, szerdán jelenik meg. Az elmúlt napokban több száz előrendelés érkezett a Kárpát-medence valamennyi régiójából, a hétvégéig kedvezményesen lehet megvásárolni a könyvet ide kattintva.  Csókay András 1956-ban született, Budapesten. Műszaki diplomájának megszerzése után, már házas emberként és édesapaként döntött úgy, hogy gyermeki álmát követve az orvosi hivatást választja. Az általa kifejlesztett éralagút-technikának köszönhetően nemzetközileg elismert idegsebész lett. 2019-ben ő vezette a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásának idegsebészeti munkáját, amelyre a világ számos pontján felfigyeltek. Prima Primissima-díjas (2005), a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjvel is kitüntették (2011), Budapest díszpolgára (2019).  Az idegsebész ezekben a napokban is Bangladesben segít a szétválasztott sziámi ikreken – a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány szervezésében. A magyar orvoscsapat továbbra is kéri a 777 olvasóinak fohászait.

The post Istennel a műtőben – megvan a pontos megjelenési dátum! appeared first on 777.

Útravaló – 2020. október 27.

Magyar Kurír - 8 óra 23 perc
Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót.

Mai evangélium – 2020. október 27.

Magyar Kurír - 13 óra 22 perc
Hogy örömhírrel induljon minden nap … – Lk 13,18–21

Az őszinte keresők kísérése – Tomáš Halík vallásfilozófus az egyházak nagy feladatáról

Magyar Kurír - 2020, October 26 - 9:03du
Tomáš Halík cseh katolikus pap, vallásfilozófus, a prágai Károly Egyetem Filozófiai és Vallástudományi Intézetének professzora A világjárvány ökumenikus tapasztalata címmel napokban megjelent írásából közölt részletet a Vigilia a közösségi oldalán.

A látott dolgok szerkezete – 120 éve született Barcsay Jenő festőművész

Magyar Kurír - 2020, October 26 - 8:20du
Nincs a kortársaink között olyan, aki nála jobban ismerte volna az anatómiát, legalábbis művészi szempontból. Az 1950-es években kezdett anatómiai vázlatokat készíteni, állami felkérésre, minisztériumi megbízásból. Önéletrajzából kiderül, hogy nem volt egyszerű hozzálátnia ehhez a feladathoz.

“Nem változott az egyház álláspontja a homoszexualitásról” – közleményt adtak ki az ukrán püspökök

777 blog - 2020, October 26 - 8:02du

Az ukrán püspöki kar médiabizottsága közleményben reagált a Francesco című dokumentumfilmre, amelyben Ferenc pápa kifejezte véleményét az azonos neműek kapcsolatának polgári jogi elismeréséről. A katolikus püspöki kar pontosan arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyház tanítása a homoszexuális kapcsolatokat illetően nem változott. A 777 szerkesztői addig nem reagálnak az egyházfő szavaira, amíg nem láttuk teljes egészében a dokumentumfilmet. “Október 21-én a Római Filmfesztiválon bemutatták a „Francesco” című dokumentumfilmet, ahol Ferenc pápa a személyes véleményét fejezi ki “az azonos neműek kapcsolatának polgári jogi elismeréséről”. Ezzel kapcsolatban emlékeztetünk arra, hogy a katolikus egyház tanítása a homoszexuális kapcsolatokat és azok jogi elismerését illetően változatlan marad. Ezt számos dokumentum bizonyítja. A Hittani Kongregáció világosan kijelenti „Az azonos neműekről” című 2003-as dokumentumában: „Az Egyház tanítja, hogy a homoszexuális személyek iránti tisztelet semmiképpen nem vezethet a homoszexuális magatartás jóváhagyásához vagy a homoszexuális együttélések törvényes elismeréséhez. A közjó követeli, hogy a törvények ismerjék el, támogassák és védelmezzék a házassági együttélést mint a társadalom alapvető sejtjének, a családnak alapját.” Ami a homoszexuális hajlamú embereket illeti, Ferenc pápa mindig irgalommal teli szavakkal beszél róluk; irgalommal, mely „az igazságosság teljessége és Isten igazságának legragyogóbb megnyilvánulása” (Amoris Laetitia 311). Ennek megerősítését jelentik szavai: „Mindannyian emberek vagyunk, méltóságunk van, és ha […]

The post “Nem változott az egyház álláspontja a homoszexualitásról” – közleményt adtak ki az ukrán püspökök appeared first on 777.

Szolgálni szeretettel, a Lélek ajándékai szerint – Diakónusszentelés és egyházmegyei díjátadó Pécsen

Magyar Kurír - 2020, October 26 - 7:40du
Szent Mór ünnepén, október 25-én Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó állandó diakónussá szentelte Kovács Tibor, László Péter és Priskin Zsolt akolitusokat a pécsi székesegyházban. A főpásztor az ünnep alkalmával adta át az egyházmegyei kitüntetéseket is öt világi hívőnek.

Lelki vigasz és anyagi segítség – A vietnámi püspökök az ország árvíz sújtotta részére látogattak

Magyar Kurír - 2020, October 26 - 6:53du
A Vietnámi Katolikus Püspöki Konferencia küldöttsége október 21-én ellátogatott az utóbbi időkben árvíztől sújtott területekre az ország középső részén, hogy kifejezze a testület szolidaritását és együttérzését a kitelepített emberek iránt, és vigaszt, reményt, valamint anyagi segítséget nyújtson a bajbajutottaknak.

Elindult a 777 podcast!

777 blog - 2020, October 26 - 6:13du

Hatalmas örömmel és izgalommal adjuk hírül nektek, hogy elindítottuk podcast csatornánkat! Régóta álmodoztunk már róla, de a ti támogatásaitoknak köszönhetően most végre bejelenthetjük, hogy elindítottuk podcast csatornánkat! Jelenleg a Spotify felületén vagyunk fent – ahol fel is tudtok iratkozni ránk-,  de az iTunes és hamarosan a Google Podcast-on keresztül is megtalálhattok minket.  Hogy mire számíthattok tőlünk?  Készülünk interjúkkal, beszélgetésekkel, lelki löketekkel is. Szeretnénk, ha lennének rövidebb és hosszabb adásaink is, hogy minden helyzetben találhassatok magatoknak érdekes és odaillő tartalmakat.  Miközben töltődtök, a szerkesztőségünk tagjait is jobban megismerhetitek! Szó lesz párkapcsolati témákról, életmódról, közéletről, teológiáról. Szeretnénk, ha ti is aktív részesei lennétek ennek a folyamatnak, ha elküldenétek a kérdéseiteket, javaslataitokat is.  Hallgassátok meg a bemutatkozó adásunkat, amely egy rövid kis előzetes a többi epizód előtt:  Kövessetek minket, hogy ne maradjatok le következő adásainkról! Ha tehetitek, hagyjatok értékelést is, hogy minél többen megtaláljanak minket! Az első epizódban Szilágyi Anna és Harmati Dóra fog beszélgetni arról, hogy vajon a szerelem teljessé tesz-e minket. 

The post Elindult a 777 podcast! appeared first on 777.

Arab nyelvű szentmiséken imádkoznak a válság sújtotta Libanonért Szent Rita városában

Magyar Kurír - 2020, October 26 - 6:07du
A libanoni hívek nagyon tisztelik Casciai Szent Ritát. A cédrusok országa súlyos társadalmi és politikai válságot él át, ezért az Umbria régióbeli Casciában ezentúl havonta maronita rítusú szentmisét celebrálnak a libanoniak iránti szolidaritás jegyében. Bejrútban eközben legalább politikailag stabilizálódni látszik a helyzet: Szaád Haríri újra kormányt alakíthat.

Ferenc pápa kinevezte Lyon új érsekét

Magyar Kurír - 2020, October 26 - 5:30du
A pápa Olivier de Germay-t, a korzikai Ajaccio eddigi püspökét nevezte ki Lyon metropolita érsekévé.

“Bolberitz Pál meg tudott állni a társadalom előtt” – Gájer László

777 blog - 2020, October 26 - 5:21du

Vasárnap, életének 80. évében elhunyt Bolberitz Pál Széchenyi-díjas tudós, római katolikus pap. A rendkívüli szónoki képességgel megáldott filozófusra Gájer László emlékezett az InfoRádióban. “Engem még pár éve tanított. Sok mindent tanultam tőle, filozófiát is, de az életről is nagyon sokat; katolikus pap volt, rendszeresen jártam a szentmiséire, hogy retorikát tanuljak tőle. Aki hallgatta az ő prédikációit, tudja, mekkora rétor volt. Az óráin az volt a legizgalmasabb, amikor kitért egy-egy aktuális, napi politikai kérdésre, árnyaltan fogalmazott, bölcsen.  A szemináriumain mindig sokan voltunk, nagyon gyakran adott eredeti szövegeket a kezünkbe: az egyetemnek egy olyan személyisége volt, aki ismerte az aktuális filozófiát – elsősorban a keresztény filozófiát. Kiemelkedő filozófus volt, nem csak a könyveinek száma jelzi ezt, hanem a megszólalásai is. Bolberitz Pálnak volt stílusa, kiválóan beszélt és frappáns megjegyzései voltak. Egy olyan papot láttunk benne, aki meg tud állni a társadalom előtt is. Ő kísérte halálos ágyán Antall József miniszterelnököt, akinek lelkiatyja volt, ő látta el a betegek szentségével is” – zárta gondolatait Gájer László. A rendkívül nagy tekintélynek örvendő pap négy évvel ezelőtt nyilatkozott a Magyar Kurírnak, ahol édesanyja felemelő szavait is megosztotta: “Ötven év után azt kell mondanom, hogy soha nem volt gond a reményemmel és a hitemmel. Talán a […]

The post “Bolberitz Pál meg tudott állni a társadalom előtt” – Gájer László appeared first on 777.

Magyar misék újra a római Santo Stefano Rotondóban

Magyar Kurír - 2020, October 26 - 4:59du
A külföldön élő magyarok ma is anyanyelvükön fejezik ki örömüket és fájdalmukat, ezért magyarul imádkoznak Németh Norbert, az olaszországi magyarok főlelkésze tapasztalatai szerint, aki a Szent István vértanúról elnevezett egykori római magyar templomban még a havi szentmise októberi alkalma, október 25. előtt nyilatkozott az MTI-nek.

Ferenc pápa Twitter-üzenete október 26-án

Magyar Kurír - 2020, October 26 - 4:42du
A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

A lengyel alkotmánybíróság elutasította az eugenetikus abortuszt

Magyar Kurír - 2020, October 26 - 4:14du
Történelmi döntés született Lengyelországban az abortuszról: 11 igen és 2 nem szavazattal a lengyel alkotmánybíróság október 22-én úgy döntött, hogy a terhesség megszakítása a magzat súlyos deformáltsága miatt sérti az alkotmányt. Egy 1993-as törvény csak ebben, valamint a nemi erőszak és az anya életét veszélyeztető esetekben engedélyezi az abortuszt.

A gép soha nem helyettesíti az emberi alapszükségleteket – Pécsi Rita tartott előadást Győrben

Magyar Kurír - 2020, October 26 - 3:30du
Fejleszt vagy rombol? A képernyő és az internet hatásai – A függőség kialakulása és megoldásaink címmel tartott előadást Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató október 19-én a győri Brenner János Hittudományi Főiskolán. A programot megtisztelte jelenlétével Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.

Oldalak

Subscribe to Budapest-Felsővízivárosi Szent Anna plébánia hírolvasó