Back to top

Hírolvasó

Új időkbe merülve – Karol Wojtyła művészi világa (4. rész)

Magyar Kurír - 2 óra 4 perc
Születésének centenáriumára készülve újraolvastuk Karol Wojtyła – II. János Pál pápa szépirodalmi műveit. A szentatya művészi világát bemutató sorozatunk nem titkolt célja, hogy kedvet ébresszünk: vegyük kézbe minél többen alkotásait, merüljünk el ebben a nagy metafizikai mélységeket megnyitó, szemlélődő szövegvilágban. Az anya című versciklus a földi élettől búcsúzó Mária állítja elénk.

Szűz Mária mennybevétele – Nagyboldogasszony

Magyar Kurír - 2 óra 49 perc
A Katolikus Egyház augusztus 15-én Szűz Mária halálát és mennybevételét, vagyis Nagyboldogasszony napját ünnepli. Ferenc pápa így fogalmaz: Mária hite életút. A II. vatikáni zsinat leszögezi, hogy Mária a „hit zarándokútját járta” (Lumen gentium, 58). Ezért ő előttünk jár ezen az úton, elkísér és támogat bennünket.

Legyen a boldogság a háttered

777 blog - 3 óra 33 perc

A boldogságot sokféleképpen szokták ábrázolni, de leginkább egyfajta alapállapotként van leírva. Az alábbi írásomban egy újfajta megközelítést szeretnék bemutatni, amely egy hittanóra alatt fogalmazódott meg bennem. Nyolcadikos diákoknak tartott hittanóra alkalmával éppen azon gondolkodtam el óra közben, hogy mivel lehetne nekik a legjobban leírni azt, hogy mi a különbség a boldogság és az öröm között. Röviden összefoglalva úgy lehetne a legjobban megfogalmazni, hogy az öröm egy adott lelkiállapot, amely  tele van pozitívummal, motiváló és megnyugtató érzéssel. Azonban csak adott ideig  tart. Amik elmondhatóak az örömre, azok elmondhatóak a boldogságra is, azonban az igazi boldogság nem múlik el olyan könnyen, mint az öröm. A boldogság ott van az emberben, akkor is, ha éppen rossz kedve van, enervált, vagy éppen szomorú. Ott van, hiszen a tényleges boldogság egy olyan ,,alapbeállítás”, amelyben tudatában vagyok annak, hogy szeretnek, elfogadnak, vagy fontos vagyok.  Éppen azon törtem a fejem, hogy milyen jó példával jöjjek elő a diákoknak, ami aktuális, mégis egész jól ábrázolja ezt a különbséget. Ekkor jutott eszembe a “háttérkép” gondolata. Eszerint a boldogság olyan, mint a háttérkép a telefonon. Csináljunk rajta bármit, alkalmazásból alkalmazásba mehetünk, vagy csak az időt nézzük meg rajta, a háttérkép nem változik meg. Ha olykor passzívan is, de ott van.  […]

The post Legyen a boldogság a háttered appeared first on 777.

Moldvából Szegedre – Emléktáblát állítottak Petrás Incze János minorita szerzetesnek

Magyar Kurír - 3 óra 33 perc
Felavatták Petrás Incze János moldvai születésű szerzetes emléktábláját a szeged-felsővárosi Szent Miklós minorita templom plébániájának falán augusztus 13-án, csütörtökön.

A papok a béke közvetítői Belaruszban, a püspökök igazságot és tárgyalást kérnek

Magyar Kurír - 4 óra 19 perc
A Belarusz Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Tadeusz Kondrusiewicz, illetve az ország más püspökei és papjai megszólalásait adjuk közre az országban kialakult drámai helyzetről.

Államalapító Szent István-emlékérmet és -díjat kap Müller Cecília

Magyar Kurír - 5 óra 3 perc
Müller Cecília országos tisztifőorvos augusztus 18-án veheti át a rangos székesfehérvári elismerést a Székesfehérvári Egyházmegye által működtetett Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

Be kell gyógyítani a sebeket – Az iraki miniszterelnök és Sako pátriárka találkozója

Magyar Kurír - 5 óra 51 perc
Az új iraki miniszterelnök, Musztafa Al-Kadhimi arra hívta a keresztényeket, akik az Iszlám Állam elől menekültek el hazájukból, hogy térjenek vissza, és járuljanak hozzá az ország újjáépítéséhez. A május 7-én kinevezett kormányfő augusztus 9-én fogadta Louis Raphaël Sako bíborost, iraki káld katolikus pátriárkát, aki a Vatikáni Rádiónak beszámolt a politikussal folytatott megbeszéléséről.

Ferenc pápa Twitter-üzenete augusztus 14-én

Magyar Kurír - 6 óra 29 perc
A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

Teremtésvédelmi kalendárium – Egyedül nem megy!

Magyar Kurír - 6 óra 37 perc
A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Ezúttal arra figyelmeztet szerzőnk, hogy Istent ne hagyjuk ki a társadalmi és ökológiai kérdésekből.

„A tiszta képek valójában angyalok” – Wim Wenders 75 éves

Magyar Kurír - 7 óra 4 perc
1945. augusztus 14-én született Düsseldorfban Wim Wenders filmrendező, aki fiatalon pap szeretett volna lenni, de idővel inkább a festészet mellett döntött, ám mivel csak egyetlen festményét tudta eladni (Mick Jagger portréját a később Nobel-díjjal kitüntetett Peter Handke vásárolta meg), arra jutott, más eszközökkel kell folytatnia a festészetet. Bejegyzés a Vigilia Facebook-oldaláról.

Ötszáz éve menedék és bizakodás – Gyulay Endre a kettős jubileumát ünneplő Máriaradnáról

Magyar Kurír - 7 óra 55 perc
A partiumi Máriaradna idén kettős jubileumot ünnepel: ötszáz évvel ezelőtt épült az első kápolna a radnai szőlőkben, azon a dombon, ahol a jelenlegi kegytemplom áll, és amelyet Rudnay Sándor esztergomi érsek kétszáz évvel ezelőtt konszekrált. 1920 előtt Szegedről számos zarándoklat indult a kegyhelyre, Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi megyéspüspök jóval később követhette e hagyományt.

Kolbe atya megmutatta, hogy a haláltáborban is jelen volt Isten – Bese Gergő atya

777 blog - 8 óra 20 perc

Kolbe atyát ma 79 éve végezték ki Auschwitzban, miután felajánlotta az életét egy családapa helyett. Bese Gergő atya írásával közel hozza hozzánk is a szent férfi tettét, aki a felebaráti szeretet mélységeiről tanít minket. Sokat beszélünk arról, főleg hittanórákon, hogy mit jelent másért áldozatot hozni. Lemondani arról, ami számomra kedves, fontos, nélkülözhetetlen azért, hogy a másik embernek hasznára legyen. Persze tudjuk, hogy a családban gyakran van így, a nagyobb testvér a kisebbnek odaadja a játékát, az idős nagyszülő pedig a fiatalokra bízza mindazt, amiért egy életen át dolgozott. De mi a helyzet az idegenekkel? Jézus a legfőbb parancsok értelmezésénél így fogalmaz: „Szeresd felebarátodat, mint önmagadat” (Mt 22.39). De ki az én felebarátom? Ferenc pápa erre a kérdésre így válaszol: nem mi döntjük el kritériumaink szerint, hogy ki a felebarátunk és ki nem, hanem a szükséget szenvedő személynek legyen lehetősége felismerni azt, hogy ki a felebarátja, vagyis ki az, akinek „megesett rajta a szíve”. A felismerés helye tehát az emberi szívekben van. Ha a szív beteg, elfáradt, megkeményedett, akkor érzéketlen arra, ami körülötte zajlik. Egy idő után ez a betegség átterjed az egész testre és a komorság, az elviselhetetlen természet formáját ölti. Önmagát teszi az első helyre, mindenek fölé és nem veszi […]

The post Kolbe atya megmutatta, hogy a haláltáborban is jelen volt Isten – Bese Gergő atya appeared first on 777.

2021 decemberére halasztották az idei taizéi találkozót

Magyar Kurír - 8 óra 41 perc
A jelenlegi járvány miatt egy évvel elhalasztották a hagyományos év végi taizéi találkozót, amelyet idén 43. alkalommal rendeztek volna meg, és helyszínéül Torinót választották.

Karitászvezetők tanácskoztak Balatonalmádiban

Magyar Kurír - 9 óra 28 perc
A Katolikus Karitász országos és egyházmegyei igazgatóinak részvételével havonta rendezett értekezletek segítik a szeretetszolgálat hálózatában a stratégiák kialakítását és a feladatok megszervezését. A Balatonalmádiban augusztus elején tartott tanácskozás a karitász szervezettségét, a közelgő feladatok megvalósítását és a szükséget szenvedő emberek támogatását szolgálta.

Nincs más vétkük, mint hogy rossz helyre születtek – Helyszíni riport Leszbosz szigetén

Magyar Kurír - 10 óra 17 perc
A Sant’Egidio közösség másodjára hirdeti meg a szünidő heteiben a szolidaritás nyarát: fiatalokat hív Leszbosz szigetére, hogy részt vegyenek a moriai menekülttábor lakói között végzett szolgálatban. Jelenleg 15 ezer menekült él az eredetileg 3000 főre tervezett táborban, embertelen körülmények között. Idén a magyar közösség tagjai is a helyszínen segítenek. Kollégánk helyszíni riportja.

Dokumentumfilm készül a Városmajori Katolikus Egyesületről

Magyar Kurír - 11 óra 3 perc
Több mint 300 millió forinttal támogatja 41, televíziós bemutatásra készülő dokumentumfilm gyártását a Nemzeti Filmintézet.

Modellből misszionárius

777 blog - 11 óra 8 perc

Mindig megdöbbentő, hogy Isten honnan hova képes embereket eljuttatni. Itt van például Melissa Faisst, az egykori modell, aki épp azelőtt hallotta meg Isten hívását, hogy elfogadta volna a Playboy felkérését, hogy meztelen képeket csináljanak róla. A megtérése óta felhagyott a modellkarrierjével, helyette misszionáriusként szolgál Amerikában. Megrendítő bizonyságában Melissa Faisst arról beszél, hogy bár látszólag mindene megvolt modellként, – csillogás, pénz, hírnév – belül valójában rettenetesen érezte magát. Depresszióval, öngyűlölettel, étkezési zavarokkal küzdött. Nem voltak tartós párkapcsolatai, mert folyamatosan a szeretet után sóvárgott, de azt egyetlen férfitól sem kapta meg úgy, ahogyan arra szüksége lett volna. A középiskolában beleszeretett egy fiúba, aki az összes lehetséges módon bántotta őt, ám a lány mégis évekig hagyta ezt, mert legalább némi figyelmet kapott tőle. Végül a fiú megcsalta, Melissa pedig akkor, ott megfogadta magában, hogy többé nem lesz szerelmes, inkább ő akar lenni a legszebb, leghíresebb modell – ahogy ő fogalmazott, ez vált a drogjává. Sok minden történt Melissa életében, ami miatt elhitte, hogy egyszerűen nem elég jó. Emiatt pedig nem tudta önmagát adni, folyamatosan álarcokat hordott. Közben súlyosan bulimiás lett, naponta nagyjából hússzor hánytatta magát. Emellett alkoholproblémái is lettek, egyszerűen ki kellett ütnie magát ahhoz, hogy aludni tudjon éjjel. „Kívülről úgy tűnt, minden […]

The post Modellből misszionárius appeared first on 777.

A Szeretet forrásához járulni – Megkezdődött a francia nemzeti zarándoklat Lourdes-ba

Magyar Kurír - 11 óra 50 perc
Augusztus 12. és 16. között zajlik a lourdes-i, évente megrendezett francia nemzeti zarándoklat, amelyet idén 147. alkalommal tartanak meg. A megszokott hatalmas számú zarándokkal szemben a járvány miatt most csak kevesen vehetnek részt az eseményen, amelynek prófétai címet adtak: „A Szeretet forrásához járulni”.

Szakirányú továbbképzések a Sapientia Főiskolán

Magyar Kurír - 12 óra 44 perc
Szakirányú továbbképzésekre hívja a jelentkezőket a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola, melyekre 2020. augusztus 23-ig lehet jelentkezni. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Szent Maximilian Kolbe áldozópap és vértanú

Magyar Kurír - 13 óra 35 perc
„Senkinek sincs nagyobb szeretete, mint aki életét adja barátaiért.” Kolbe atya is ezt tette: az egész életét átható Isten iránti szeretetből adta életét társa helyett. Rá emlékezünk liturgikus emléknapján, augusztus 14-én.

Oldalak

Subscribe to Budapest-Felsővízivárosi Szent Anna plébánia hírolvasó