Magyar Kurír

Tartalom átvétel
Katolikus Hírportál
Frissítve: 18 óra 48 perc

„Jézus ajkaivá kell válnotok!” – Pap- és diakónusszentelést ünnepelt a Győri Egyházmegye

2018, június 17 - 1:24de
Június 16-án a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban Veres András megyéspüspök ünnepi szentmise keretében áldozópappá szentelte Holpár Balázs diakónust, valamint diakónussá szentelte Both Zoltánt, Méry Lászlót és Varga Gábort a Győri Egyházmegye szolgálatára.

Személyi változások egyházmegyéinkben – 2018

2018, június 17 - 12:39de
Az alábbi személyi és szervezeti változások lépnek életbe a 2018. évben egyházmegyéinkben.

Figyelmesen járjunk az emberek között – Regionális karitászévzárót tartottak Esztergomban

2018, június 16 - 9:32du
Hároméves képzést szervezett tagjainak az Esztergom-Bajóti Karitász Régió. Az esztergom-szentgyörgymezői templomban Erdő Péter bíboros, prímás és Écsy Gábor országos karitászigazgató június 16-án szentmise keretében adták át a tanfolyam sikeres elvégzését jelző emléklapokat.

A szeretet a legnagyobb hajtóerő – Papszentelést ünnepeltek Egerben

2018, június 16 - 7:58du
Ternyák Csaba egri érsek Pintér Bálint, Soltész Ádám, Resch András és Resch Tamás ötödéves papnövendékeket diakónussá, Czókoly Sándor és Drahos Dávid diakónusokat pappá szentelte június 16-án az egri bazilikában.

Lépjünk bátran arra az útra, ami felülről meg van írva – Egyházmegyei Te Deum Máriagyűdön

2018, június 16 - 7:10du
Harmadik éve adnak hálát Máriagyűdön a Pécsi Egyházmegye iskoláinak tanulói és tanárai az elmúlt tanév sikereiért, örömeiért. Idén tíz iskola mintegy háromszáz diákja gyűlt össze június 14-én az egyházmegye kiemelt kegyhelyén.

Tükörtojás tálalva – Látogatás az Epreskertben

2018, június 16 - 6:33du
A Képzőművészeti Egyetem tanév végén megrendezett kiállításai mindig tartogatnak meglepetéseket. Az epreskerti Székely Bertalan-, Lotz- és Benczúr-műtermekben, a Stróbl-műteremházban és a többi pavilonban, meg persze az Andrássy úti főépületben sokféle alkotást láthatunk ilyenkor.

Ferenc pápa a családi társulatok fórumához: Tanúsítsátok a családi szeretet örömét!

2018, június 16 - 5:53du
A pápa június 16-án délben az Apostoli Palota Kelemen termében fogadta az olasz Családi Társulatok Fórumának mintegy százötven tagját.

Egy keskeny sikátor lépcsőjén – Emlékmorzsa a Szeretetnapról

2018, június 16 - 5:10du
Vörösháziné Ádám Zsuzsa írását olvashatják egy apró „boldogságmorzsáról”, melyet a június 10-i győri Szeretetnapon kapott ajándékba családjuk.

A reménység alapvető emberi jog – Munkájukért kitüntetett embereket fogadott a pápa

2018, június 16 - 4:37du
A Munka Mesterei olaszországi szövetség nemzeti összejövetelének mintegy hatszáz tagját fogadta Ferenc pápa június 15-én délben a VI. Pál teremben. A pápa beszédében a legelső emberi jognak nevezte a reménységet, amely a jövőbe tekint, s amelytől méltó emberi életet és munkalehetőséget vár.

„A mag magától terem...”

2018, június 16 - 4:00du
Évközi 11. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Mk 4,26–34)

Dér Katalin: Próféciák a Messiásról

2018, június 16 - 3:11du
A szerző klasszika-filológus, teológus, az irodalomtudományok doktora. Legújabb könyvében az Ószövetség Messiásról szóló próféciáit elemzi – mintegy negyven forrást emgadva –, kiemelve: Isten számtalan próféciát adott, hogy minden kor minden embere, mindaz, aki hall róla, felismerje Őt.

Hatgyermekes család legkisebb lányát keresztelte meg Veres András a családok éve alkalmából

2018, június 16 - 2:32du
A soproni Szent Imre plébánia hívei és a város schönstattos családjai – a közösség tagjai, amelyhez Petrekovich-Perjés Borbála és Kalicz Péter tartozik –, különleges alkalomra gyűltek össze június 15-én délután: a hatgyermekes család legkisebb lányát keresztelte meg Veres András győri megyéspüspök.

Azbej Tristan: Gyakran a keresztény egyházak sem merik felvetni a keresztényüldözést

2018, június 16 - 1:40du
Gyakran a keresztény egyházak sem merik felvetni a keresztényüldözést, és nem merik nevén nevezni a dolgokat – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek a kanadai Ottawából június 14-én este telefonon.

A hívő ember Istenre bízza életét – Páduai Szent Antal-búcsút ünnepeltek Déván

2018, június 16 - 12:50du
Berszán Lajos kanonok, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceum alapítója és jelenlegi lelki igazgatója mutatott be búcsúi szentmisét június 13-án a dévai ferences templomban.

Kincsek éjszakája a pécsi püspökségen

2018, június 16 - 12:01du
A pécsi püspökség idén is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája országos programsorozathoz június 23-án. Az idei rendezvény kiemelt városa Pécs – témája a család.

Mai evangélium – 2018. június 16.

2018, június 16 - 6:00de
Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 5,33–37

Mert élni jó! – „És látta Isten, hogy minden, amit alkotott, igen jó”

2018, június 15 - 8:00du
Május 25-én, pénteken Írországban népszavazást tartottak arról, hogy lazítsák-e az országban az abortuszra vonatkozó törvényi feltételeket. Az abortusz etikai kérdéséről Roska Péter morálteológus és munkatársai írását adjuk közre.

Tudja-e a jobb szem, mit csinál a bal kéz? – Ferences diákok nyerték az innovációs tehetségkutatót

2018, június 15 - 7:57du
Első helyezést ért el június 5-én Budapesten a szentendrei Ferences Gimnázium két növendéke, Matányi Marianna és Kákonyi Marcell az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen. Találmányuk az agyi kérgestest problémáit segít feltérképezni gyorsan, olcsón és egyszerűen.

Hoser érsek: A „Humanae vitae” enciklika prófétaian előre látta a fogamzásgátlás következményeit

2018, június 15 - 7:01du
Ötven éve, 1968. július 25-én jelent meg VI. Pál pápa „Humanae vitae” kezdetű enciklikája a helyes születésszabályozásról. Az évforduló alkalmából a lengyel Katolikus Hírügynökség (KAI) június 12-én újságírók számára szervezett találkozót a Lengyel Püspöki Konferencia Titkárságán.

15. századi ősnyomtatványt kaptak vissza a ferencesek az Országos Széchényi Könyvtártól

2018, június 15 - 6:15du
Kettős könyvátadást tartottak június 11-én az Országos Széchényi Könyvtárban. A magyarországi ferences rend visszakapott egy 15. századi ősnyomtatványt a könyvtártól; Mikes Kelemen „Törökországi levelek” című művének több mint százéves díszkiadása Amerikából hazatérve került az OSZK gyűjteményébe.