Back to top

Magyar Kurír

Subscribe to Magyar Kurír hírcsatorna
Katolikus Hírportál
Frissítve: 56 perc 26 másodperc

Sötétzsolozsma zárt ajtók mögött a pécsi székesegyházban

2 óra 10 perc
Idén sem maradt el a nagypénteki sötétzsolozsma (olvasmányos imaóra és reggeli dicséret) a pécsi székesegyházban. A járványügyi szabályok betartásával végezték Máger Róbert irodaigazgató-helyettes, Kovács Szilárd Ferenc, a pécsi székesegyház orgonaművész-kántora és Miklovits Attila papnövendék.

Digitális kamarakiállítást nyitott a Piarista Múzeum nagyhét alkalmából

3 óra 10 perc
A mostani speciális járványügyi helyzetben, amely nem teszi lehetővé a nagyheti liturgiákon való személyes részvételt, a Piarista Múzeum egy virtuális kamarakiállítást állított össze, amelynek képeivel kicsit közvetlenebb módon követhetjük végig Krisztus szenvedéstörténetét.

Amit most megélünk, az a megtérés helye – Interjú Ferenc pápával a koronavírus-járványról

4 óra 10 perc
Április 8-án hosszabb lélegzetű interjú jelent meg, amelyet Austen Ivereigh brit újságíró készített Ferenc pápával. Az alábbiakban az eredeti változatból készült teljes fordítást közreadjuk olvasóinknak.

Teremtésvédelmi kalendárium – A pitypangok üzenete

5 óra 10 perc
A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Szakértőnk lírikus ihletettséggel ír róla, hogyan harcol egymással a halál és az élet ezen a mostani különös tavaszon.

Híd Krisztushoz – Faykod Mária a lourdes-i keresztút és az alkotás erejéről

6 óra 10 perc
Faykod Mária lourdes-i stációinak szemlélői (zarándokok, betegek, kísérők, turisták), ha nem is tudják megfogalmazni, hogy miért, általuk valahogy mást, valami többet tapasztalnak meg, mint a húsvétra tekintő hagyományos keresztútjárás résztvevői...

Ferenc pápa Twitter-üzenete április 10-én, nagypénteken

7 óra 51 másodperc
A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

Aki kételkedik, könnyen árulóvá válhat – Márai Sándor: Harminc ezüstpénz

7 óra 6 perc
Márai Sándor 1983-ban született esszéregénye egyaránt tekinthető Krisztus- és Júdás-regénynek. Az író a könyv jelentős részében Jézus alakjával foglalkozik, egyetemes, az egész világtörténelemre nézve döntő hatású személyével. El kell jutnunk a mű feléig ahhoz, hogy Júdás színre lépjen.

Az utolsó vacsora emlékmiséje a püspöki székhelyeken

8 óra 9 perc
Nagycsütörtökön este az utolsó vacsora és az Eucharisztia alapítása emlékére mutattak be szentmisét katolikus templomainkban – idén a hívek részvétele nélkül. Az egyházi járványügyi előírás alapján a szentmisében elmaradt a lábmosás szertartása. A püspöki szentmisékről adunk körképet, az egyházmegyék tudósításai alapján.

Nagypéntek örömhíre – Kovács Zoltán rektor írása

9 óra 10 perc
Kovács Zoltán mariológus, az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet rektora írását olvashatják.

Add kegyelmedet, mely a Keresztre Feszített sebeiből forrásozik – Via Crucis a a Szent Péter-téren

11 óra 6 perc
Ferenc pápa vezetésével a nagypéntek esti keresztút állomásait a Colosseum helyett a Szent Péter-bazilikában járják végig. Az elmélkedéseket a padovai Due Palazzi börtön és javítóintézet börtönlelkészségének tagjai írták. A Via Crucis-t 21 órától a Duna World-csatornán élőben közvetítik. A keresztút szövegét nagypéntek reggel a Vatikán közreadta, magyar fordítása alábbiakban olvasható.

Isten szenvedő szolgája – Izajás segít, hogy odaérjünk, mielőtt a függöny legördül

12 óra 9 perc
Martos Levente Balázs biblikus tanárt, a Központi Papnevelő Intézet (KPI) rektorát, a Pápai Biblikus Bizottság tagját arra kértük, hogy a nagyhéten segítsen az olvasmányokban végigvonuló izajási énekek értelmezésében, titkuk megfejtésében.

Bábel Balázs érsek: Föltekintenek arra, akit keresztülszúrtak (Zak 12,10)

13 óra 10 perc
Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek gondolatai nagypéntekre.

Mai evangélium – 2020. április 10., nagypéntek

21 óra 9 perc
Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Jn 18,1–19,42

Ferenc pápa nagycsütörtöki homíliája: Paptestvérek, ne legyetek fafejűek, az Úr szeret benneteket!

2020, April 9 - 10:53du
Április 9-én egészen különleges módon mutatta be a Szentatya az esti szentmisét: hívők nélkül, csak a segédkezők jelenlétében, a szinte teljesen üres Szent Péter-bazilikában, elhagyva a szertartás néhány elemét, például a lábmosás szertartását.

Erdő Péter nagycsütörtök este: Aki mindent odaadott, az tőlünk is mindent kíván

2020, April 9 - 10:03du
Erdő Péter bíboros, prímás a budapesti Szent István-bazilika Szent Jobb-kápolnájában egyedül – asszisztencia és koncelbrálók nélkül – mutatta be nagycsütörtök este, az utolsó vacsora miséjét. Az egyházi járványügyi előírás alapján a szentmisében elmaradt a lábmosás szertartása és az oltárfosztás.

Nagypéntek – Füzes Ádám liturgikus videoblogja: Érezzük át otthonainkban Jézus elhagyatottságát

2020, April 9 - 8:55du
Füzes Ádám, az Esztergomi Hittudományi Főiskola levelező tagozatának liturgikatanára szerkesztőségünk megkeresésére személyes hangvételű videobloggal segít az elkövetkező négy napban, hogy miként vehetünk részt lakásunkban, családi körben minél elmélyültebben a liturgikus eseményeken.

Nagypéntek – Jézus Krisztus kereszthalálának napja

2020, April 9 - 8:24du
Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb ünnepe: Jézus kínszenvedésének, halálának és sírba tételének napja. Az Anyaszentegyház ősi hagyomány szerint nem mutat be szentmisét ezen napon, mert maga az örök Főpap, Krisztus az áldozat a kereszt oltárán.

A téglából épített házunk templomunk előcsarnoka – Egy görögkatolikus teológus gondolatai

2020, April 9 - 7:42du
Hogyan teszi próbára hitünket a koronavírus? Erről írt elmélkedést Gyurkovics Miklós, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola oktatója, a Hajdúdorogi Főegyházmegye lelkipásztora.

Fontos a megbízólevél ellenőrzése! – A Győri Egyházmegyei Karitász közleménye

2020, April 9 - 7:15du
A visszaélések elkerülése érdekében óvatosságra int a győri karitász.

Telefonos „találkozások” kórházakban

2020, April 9 - 6:39du
A Szent Dömötör Kórházlelkészi Szolgálat „Legyünk Isten meghallgató, odafigyelő, tapintatos, türelmes, érdeklődő arca a másik ember számára” mottóval beszélgetőtárs- szolgálatot indított a Szeged-Csanádi Egyházmegye területén működő klinikákon, kórházakban.

Oldalak