Back to top

Magyar Kurír

Subscribe to Magyar Kurír hírcsatorna
Katolikus Hírportál
Frissítve: 2 óra 20 perc

Isteni „vakcinák” címmel nyílt virtuális kiállítás

2 óra 43 perc
Isteni „vakcinák” – a 18. századi népi vallásosság csodás emlékei címmel virtuális kiállítást nyitott Facebook-oldalán a Piarista Múzeum.

Megjelent a Mária Rádió Magazin márciusi száma

3 óra 28 perc
A 15 éves Mária Rádió havi magazinja megújult formai és tartalmi elemekkel jut most el az olvasókhoz. A több mint ötvenezer példányban megjelenő 24 oldalas havilap 2021-ben a teremtett világ védelmével és a Szent József-évvel foglalkozik kiemelten; e havi aktuális téma pedig a nagyböjt.

Ferenc pápa megvalósítja II. János Pál álmát: Ur városába, Ábrahám pátriárka szülőhelyére látogat

4 óra 8 perc
Ferenc pápa iraki apostoli útjával megvalósítja azt, amit II. János Pálnak nem sikerült, pedig nagy vágya volt: ellátogat arra a helyre, ahonnan Ábrahám származik, a hit eredetéhez. A három monoteista vallás eredetének földjén, Ur síkságán vallásközi találkozón vesz részt március 6-án, a béke és a testvériség reményében.

Öt család háza szépül meg a Székesfehérvári Egyházmegyében

4 óra 56 perc
A Székesfehérvári Egyházmegyében a rászoruló családok lakókörnyezetének megszépítését célzó „Szép otthonok” programban 2021-ben öt család vesz részt Baracskán, Ráckevén, Dunaújvárosban és Budakeszin.

A csodatévő bazilita szerzetes, Pásztory Árkád életét feldolgozó könyvet mutattak be Bujánházán

5 óra 44 perc
Ciprian-Emanuel Honca muzeológus Pásztory Árkád bikszádi házfőnök és túrvékonyi földbirtokos című könyvét február 28-án mutatták be a romániai Bujánházán (Bikszád mellett). A kegyes atyaként ismert, csodatevő hírében álló bazilita szerzetes Szatmár megye egyik legvitatottabb alakja, a most megjelent könyv izgalmas információkkal szolgál különleges életével kapcsolatban.

Az iraki keresztények 13 éve elrabolt és meggyilkolt érsekükre emlékeztek

6 óra 32 perc
A Ferenc pápa iraki látogatására készülő keresztények megemlékeztek Paulosz Farádzs Rahho moszuli káld érsek halálának évfordulójáról. A főpásztort 2008-ban ölték meg fegyveres támadók; ügyében sokan a nyomozás újraindítását kérik.

„Örökké kellett volna élnie” – Szent Kázmér és a mosolygó Szűzanya rejtélye

7 óra 21 perc
A vilniusi székesegyház „ékszerdobozaként” ismert kápolna oltárán elhelyezett ezüstkoporsóban őrzik Szent Kázmér ereklyéit. Fölötte, a hófehér stukkón a szent nyughelyére néző, mosolygó Szűzanya alakja látható. Ki volt a március 4-én ünnepelt Szent Kázmér, Litvánia fővédőszentje, és mi ihlette a sajátos Szűz Mária-ábrázolást?

A papság szent kaland, kalandra fel! – Rekollekción vettek részt a győri kispapok

8 óra 8 perc
Marton Zsolt püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Szemináriumi Bizottságának vezetője tartotta az első idei rekollekciót február 26-án és 27-én Győrben. Az egyházmegye honlapján Flehner Péter elsőéves papnövendék számolt be az eseményről.

Mit jelent apának lenni a Biblia szerint? (II.)

8 óra 57 perc
Ferenc pápa 2020. december 8-án, Szeplőtelen fogantatás ünnepén Szent József-évet hirdetett, amely egy évig tart. Ádám Miklós biblikust, az Esztergomi Hittudományi Főiskola oktatóját arra kértük, tekintsen végig a Szentíráson, és mutasson rá, mi jellemző az apaságra általánosságban, illetve az egyes bibliai személyek életében. A sorozat második részét adjuk közre.

Boldog Meszlényi Zoltán

11 óra 9 perc
A 2009 októberében boldoggá avatott Meszlényi Zoltán vértanú püspökre emlékezik március 4-én a Egyház.

Útravaló – 2021. március 4.

12 óra 8 perc
Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Földi István pápai esperes plébános ad útravalót.

Mai evangélium – 2021. március 4.

17 óra 7 perc
Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Lk 16,19–31

Ezt a Mária-képet Szent Domonkos vitte végig Rómán

2021, March 3 - 8:41du
800 évvel ezelőtt a mezítlábas Szent Domonkos vitte végig Róma utcáin a Szűzanya képét a rendhez frissen csatlakozó nővérekkel – akik napjainkig meg is őrizték azt.

Megjelent az Új Ember 2021. március 7-i száma

2021, March 3 - 8:15du
Az Új Ember idei tizedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

„Az én utam a szeretet” – Balog Márta CB posztulátor Mester Margit Mária boldoggáavatási eljárásáról

2021, March 3 - 7:51du
Az Unum Társaság kezdeményezésére 2016 márciusában Erdő Péter bíboros, prímás engedélyével az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében megkezdődött és azóta már le is zárult Mester Margit Mária (1906–1961) boldoggáavatási eljárásának egyházmegyei szakasza. Az ügy posztulátora Balog Márta CB, a Nyolc Boldogság közösség tagja. Vele beszélgettünk.

Nem a munkáért van az ember – Éppen 1700 éve különleges nap a vasárnap

2021, March 3 - 7:10du
321. március 3-án Konstantin császár az egész Római Birodalomban ünnepnappá nyilvánította a vasárnapot. Az 1700. évforduló alkalmából német egyházi vezetők nyilatkozatot adtak ki a vasárnap védelmében.

Az életünkkel mi is lehetünk tanúk – Elsőhétfői szentmise Boldog Apor Vilmos tiszteletére Győrben

2021, March 3 - 6:25du
Március 1-jén Kaposi Gábor, a győr-révfalui Szentháromság-plébánia plébánosa mutatta be az elsőhétfői szentmisét Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.

Kolping-ház épül Temesváron

2021, March 3 - 5:44du
Az épülő tanulmányi ház az egykori katolikus legényházak hagyományainak jelképes folytatása: otthont nyújt fiataloknak, segít a munkát keresőknek, közvetítője a keresztény szociális értékeknek, oktatási kezdeményezések helyszíne.

Isten álmát álmodta – Tíz éve gyilkolták meg Pakisztánban a katolikus politikust, Shahbaz Bhattit

2021, March 3 - 4:59du
A katolikus kisebbségügyi minisztert tíz éve, 2010. március 1-jén gyilkolták meg terroristák Iszlámábádban. A párbeszéd, a béke embere volt, aki az egész életét misszióként élte meg. Egy kiengesztelődött népről álmodott, egy olyan világról, ahol az emberek egymás testvérei, és fáradhatatlanul munkálkodott ezért az álomért.

Máltai segítségnyújtás a Vajdaságban

2021, March 3 - 4:54du
A Máltai Szeretetszolgálat segélyszállítmányt küldött a Vajdaságba. A fertőtlenítő szerekből, védekezési eszközökből álló szállítmányt Nagybecskerekre szállították a szervezet munkatársai.

Oldalak