Back to top

Magyar Kurír

Subscribe to Magyar Kurír hírcsatorna
Katolikus Hírportál
Frissítve: 2 óra 55 perc

Bassetti bíboros: A fiatalság tűz – Összefoglaló a Rimini Meeting második napjáról

4 óra 11 perc
Negyvenedik alkalommal rendezik meg az olasz tengerparti városban a Rimini Meetinget. Idén is a helyszínről tudósít Varga János atya, a bécsi Pázmáneum rektora. A második napról, augusztus 19-éről szóló beszámolót olvashatják.

A száz éve elhunyt Bogisich Mihályra, az OMCE alapítójára emlékeztek a Mátyás-templomban

5 óra 17 perc
Bogisich Mihály címzetes püspökre, zeneszerzőre, az Országos Magyar Cecília Egyesület (OMCE) alapítójára emlékeztek halálának 100. évfordulója alkalmából rokonai és tisztelői a budavári Nagyboldogasszony-templomban augusztus 11-én.

Lelkinapot rendeztek Hegyeshalomban

6 óra 5 perc
„Újuljatok meg lélekben!” mottóval rendezték meg idén a hagyományos nyári lelkinapot Hegyeshalomban. Az augusztus 17-én immár tizenhatodik alkalommal, a helyi Stettni-tó partján tartott esemény elmélkedéseit Kerényi Lajos piarista szerzetes vezette.

Légy alázatos, ahogyan Isten szolgájához illik – Diakónusszentelés Kisvárdán

6 óra 49 perc
A legszentebb Istenszülő Szűz Mária elszenderedésének napján, augusztus 15-én szentelte diakónussá Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök Tamás Ferencet a kisvárdai görögkatolikus templomban.

Henryk Hoser: Međugorje egyházi státusza nem, de sok minden egyéb változott

7 óra 32 perc
Az olasz püspöki konferencia hírportálja, az Agen-SIR munkatársa beszélgetett Henryk Hoser püspökkel, a Ferenc pápa által kinevezett međugorjei plébánia különleges apostoli vizitátorával szolgálatáról és a szolgálati idején történt változásokról.

A magyar cecilianizmus apostola – Száz éve halt meg Bogisich Mihály egyházzenész, plébános

8 óra 6 perc
A magyar cecilianizmus Bogisich Mihálynak, a 19. századi zenei élet egyik jelentős alakjának köszönheti létrejöttét. A zenetörténész, zeneszerző, pap 1897-ben megalapította az Országos Magyar Cecília Egyesületet (OMCE), mely máig töretlenül szolgálja a Musica Sacra ügyét. Bogisich Mihály volt az említett egyházzenei szervezet első elnöke, az alapítástól egészen 1919-ben bekövetkezett haláláig.

A Karitász 96 esztendős önkéntese

9 óra 8 perc
A 96. évében járó Schulter Katalin a Szeged-Csanádi Egyházmegye egyik első, és máig nagy tiszteletben álló karitászönkéntese. Bartucz Katalin kérdezte Kati nénit.

„… mindent te parancsoltál Uram, s én hiszek Neked…” – Kós Károly: Az országépítő

10 óra 6 perc
Kós Károly 1934-ben írta államalapító királyunkról szóló történelmi regényét, melyben ifjúkorától kezdve haláláig kíséri végig Szent István életútját.

Korzenszky Richárd OSB: Töprengések Szent István ünnepén

11 óra 8 perc
Korzenszky Richárd nyugalmazott tihanyi perjel írását adjuk közre.

Emmauszi tanítványokként zarándokoltak a fiatalok Máriapócsra

12 óra 2 perc
Célba értek az ifjúsági zarándoklat fiataljai augusztus 17-én, szombaton. Két főpásztor, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök vezetésével léptek majd’ egyhetes gyaloglás után a Szűzanya elé a máriapócsi kegytemplomban.

A hit „pajzsa” mögött élni – Beran Ferenc gondolatai nemzeti ünnepünkön

13 óra 10 perc
Beran Ferenc teológus, budapest-újlaki plébános írását olvashatják az alábbiakban.

Útravaló – 2019. augusztus 20.

16 óra 8 perc
Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Augusztusban Juhász Ferenc miskolci plébános ad útravalót.

Mai evangélium – 2019. augusztus 20.

17 óra 8 perc
Hogy örömhírrel induljon minden nap... – Mt 7,24–29

Szent István király, Magyarország fővédőszentje

2019, August 19 - 8:30du
Első, államalapító, szent királyunk, hazánk fővédőszentje életét és művét idézzük fel liturgikus ünnepén, augusztus 20-án.

Ferenc pápa Twitter-üzenete augusztus 19-én

2019, August 19 - 7:57du
A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

A Krisztusba vetett hit zarándokútján – Nagybúcsút ünnepeltek Máriapócson

2019, August 19 - 7:33du
Kocsis Fülöp érsek-metropolita vezette augusztus 18-án Máriapócson az Istenszülő elszenderülésére emlékező búcsúi Szent Liturgiát; Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök mondott szentbeszédet, a szertartáson koncelebrált Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök és tizenegy görögkatolikus lelkipásztor. Az ünnepi szertartáson több mint tízezren vettek részt.

Ferenc pápa üzenetet küldött a Rimini Meetingre

2019, August 19 - 6:57du
Negyvenedik alkalommal rendezik meg az olasz tengerparti városban a Rimini Meetinget. Idén is a helyszínről tudósít Varga János atya, a bécsi Pázmáneum rektora.

Nagyboldogasszony ünnepe Prágában

2019, August 19 - 6:31du
A prágai Szent Henrik-templomban gyűltek össze a csehországi magyarok augusztus 15-én este, hogy megünnepeljék Mária mennybevételét.

Pótfelvételit hirdet a Brenner János Hittudományi Főiskola

2019, August 19 - 6:05du
A Brenner János Hittudományi Főiskola pótfelvételit hirdet győri képzéseire a 2019/20-as tanévre:

Harminc évvel a bársonyos forradalom után, ahogy Csehország szentszéki nagykövete látja

2019, August 19 - 5:50du
Az Acistampa olasz katolikus online újság augusztus 12-i dátummal terjedelmes cikket közöl a cseh rendszerváltásról, az úgynevezett „bársonyos forradalomról”. Andrea Gagliarducci újságíró kérdezi a történelmi eseményről Vaclav Kolaját, Csehország szentszéki nagykövetét.

Oldalak