Back to top

Orgonisták

Templomunkban a kántorok egy kicsit úgy vannak jelen, mint ahogy a rádióbemondók. Halljuk őket, de nem látjuk, hiszen a Szent Anna templom gyönyörű orgonája eltakarja az éppen játszó orgonistát. Ezért is fontos hogy jelen oldalunkkal egy kicsit megismertessük eme láthatattlan énekeseket.

Kárpáti József

1930-ban született Budapesten. A Zeneakadémián elvégezte az egyházzenei- és orgona szakot. 1957-ben szerzett orgonaművész-tanári oklevelet. Főiskolai évei alatt részt vett Vaszy Viktor karmesterképző mesteriskoláján. 1957-ben kezdett orgonát tanítani a később Járdányi Pál nevét felvevő fővárosi II. kerületi zeneiskolában, ahol az országban elsőként szervezett orgona tanszakot iskolás korúaknak. 1968-74-ig a zeneiskola igazgató helyettese is volt. 1992 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Egyházzenei Tanszakának is orgonatanára volt. Rendszeresen koncertezett Magyarországon és külföldön egyaránt, egyházi- és világi énekkarokat vezetett, amelyek sok fesztiválon, versenyen és egyéb rendezvényen szerepeltek sikerrel. 1986 óta volt a Szent Anna templom orgonaművésze, karnagya és zenei igazgatója. Orgonatervezőként is tevékenykedett, a II. kerületi zeneiskolában is egy általa megálmodott hangszeren tanított. 2000-ben orgonaművészi, tanári és egyházzenei tevékenységéért a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapta. Bár szívével akadtak gondok, élete utolsó napjáig rendszeresen szolgált a Szent Anna templomban. 2014. május 9-én hunyt el, úgy, hogy előző nap még orgonált és énekelt egy gyászmisén. Nyugodjék békében!

Almásy László Attila

1962-ben született Budapesten. Első orgonatanárai Kárpáti József és Baróti István voltak. 1980-ban az Országos Szakközépiskolai Zongoraverseny Nagydíját nyerte el Békés-Tarhason a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Hambalkó Edit növendékeként. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán diplomázott a zongora tanszakon 1986-ban Lantos István és Hambalkó Edit növendékeként, az orgona tanszakon 1987-ben Lehotka Gábor növendékeként. Az 1988-as Budapesti Nemzetközi Liszt Ferenc Orgonaversenyen a II. díjat nyerte el és a verseny legsikeresebb magyar résztvevője volt. Zongoraművészként Magyarországon, Hollandiában, Észtországban és Szovjetunióban, orgonaművészként számos európai ország mellett a volt Szovjetúnió ázsiai részén, Ausztráliában, Szingapúrban és Mexikóban vendégszerepelt sikerrel. TV-, rádió és CD-felvételeken orgonál. A budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium tanára. Egyházzenészként a Felsővízivárosi Szent Anna templomban vállal szolgálatokat általában szombati napokon. Ünnepélyes alkalmakkor a Városmajori Jézus Szíve templomban kíséri a templom Bárdos Lajos kórusát. Alkalmanként más magyar templomokban is közreműködik liturgikus keretben. Fellépett olyan világhírű karmesterekkel, mint Kobayashi Ken-Ichiro, illetve Doráti Antal. Különlegesen szép élmény volt számára a vatikáni Szent Péter Bazilikában és a passaui dómban a világ legnagyobb templomi orgonáján játszania. (2006)

Pásztor Attila

1963-ban születtem. 15 éves korom óta rendszeresen végzek kántori szolgálatot. Kárpáti József növendékeként 10 évig tanultam orgonálni. Közben 1987-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen Villamosmérnöki diplomát szereztem. Elsősorban számítástechnikával foglalkozom. Eddigi kántor szolgálati helyeim: XIII. ker. Szent László templom, pesti Jézus Szíve templom, 1996 óta (jelenleg is) Pesti Ferences templom. Helyettesítésként szolgáltam: budapesti Belvárosi Templom, Páduai Szt. Antal templom (Zugló), Szent Anna templom (Batthyány tér). (2006)

Illés Imre

1955-ben születtem, 1974-től jártam a Budapesti Műszaki Egyetemre. Az egyetemmel párhuzamosan tanultam Kárpáti Józsefnél a II. kerületi Zeneiskolában, illetve végeztem el az Országos Magyar Cecília Egyesület Kántorképzőjét. A templom régi pneumatikus orgonáján sokat gyakoroltam, s annak lebontásakor (1979 nyara) kerültem a VI. kerületi Szent Család templomba. Azóta is e két helyen segítek – helyettesként – a kántori feladatok ellátásában. Egyébként villamosmérnökként telefon alközpontok üzemeltetésével, szervízelésével foglalkozom. (2006)

Balasi Barnabás

1982-ben született Budapesten. Iskolái voltak: Leövey Klára (mai Andor Ilona) Ének-Zenei Általános Iskola, Aelia Sabina Zeneiskola, Budapesti Énekes Iskola, Járdányi Pál Zeneiskola, Városmajori Gimnázium, Szent István Király Konzervatórium, Bartók Béla Konzervatórium, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. Tanárai voltak: Bolók Teréz, Bárdos Judit, Király Miklós, dr. Mezei János, Bubnó Tamás, Becht Erika, Vimmer Erika, Baróti István, Deák László, Kecskés Mónika, Elekes Zsuzsanna, dr. Kutnyánszky Csaba, Avar Zsuzsa, dr. Komlós Katalin, prof. Párkai István. A Liszt Ferenc Zenemu"vészeti Egyetemen 2007-ben ének-zene tanár, karnagyi diplomát szerez. A Szent István Király Konzervatórium és a Központi Harmat Artúr Kántorképző tanára.