Back to top

Fehér Anna nővér emléktáblája a Szent Anna templomon

A Szent Anna templom külső falának Fő utcai oldalát szeptember eleje óta Fehér Anna (1947–2021) nővérre emlékező dombormű díszíti, Párkányi Raab Péter szobrászművész alkotása, amelyet a Fehér Anna Nővér Látássérülteket Támogató Alapítvány állíttatott.

Az emléktáblát 2023. szeptember 14-én, csütörtökön délután avatta föl Süllei László, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye általános helynöke és Békeffy Magdolna, az Alapítvány elnöke. Ezt követően a helynök a templomban emlékmisét mutatott be Anna nővér emlékére. A szentmise végén került sor a Fehér Anna gyógypedagógiai díjak átadására, amelyre minden évben, Anna nővér születésnapján kerül sor.

Fehér Anna nővér maga is látássérült volt, erős katolikus hitét családjából hozta, gyógypedagógusnak készült, és közben közeli kapcsolatba került a betiltott, de titokban közösséget szervező angolkisasszonyokkal. Emiatt a kommunista rendszer hatóságai meghurcolták, kitiltották a főiskoláról. Ő azonban nem adta föl, 1979-ben sikerült gyógypedagógusi diplomát szereznie, és 1982-ben a Katolikus Szeretetszolgálat segítségével megalapítania halmozottan fogyatékos látássérült gyerekek számára a Szent Anna Otthont a felsővízivárosi plébánia épületében (amely akkor a tanácsi ingatlankezelő vállalat kezelése alatt állt). Munkájuk egyik elismerése volt, hogy 1986-ban Kalkuttai Szent Teréz anya is meglátogatta őket. Vezetése alatt az intézet később a Sváb-hegyre költözött, kibővült és ma mint Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, Óvodája és Általános Iskolája működik. Az is megadatott neki, hogy szerzetesnővér legyen. Mint a Szent Erzsébetről nevezett Betegápolő Nővérek rendjének tagja hunyt el 2021-ben.

A Párkányi Raab Péter által készített mészkő dombormű a Szent Anna-templom barokk kori vakablakában kapott helyet. Anna nővért egyik kis védencével ábrázolja, tehát úgy, ahogy valóban gyakran lehetett látni.

Lásd még: