Back to top

Ismét a Szentatya ült a Szent Anna templom papi székében

Ferenc pápa 2021. szeptember 12-én, a Szépművészeti Múzeumban a Szent Anna templom barokk papi székén foglalt helyet, amikor a magyar püspökökkel és más egyházi vezetőkkel találkozott. A széknek azonban már harminc éves pápai története van.

Harminc évvel korábban, amikor II. János Pál pápa 1991. augusztus 20-án lelkipásztori látogatásának utolsó napján, a Hősök terén mondott szentmisét, a Szépművészeti templom előtt fölépített ideiglenes oltár tervezői a felsővízivárosi Szent Anna templom szentélyében használt papi székét választották ki arra, hogy az oltár mögött pápai trónusként szolgáljon. A szent pápa ebben az illően felújított székben fogadta az ajándékokat, és hallgatta a mise olvasmányait.

Ez az előtörténet adhatta az indítékot ahhoz, hogy idén, 2021-ben a Nemzetközi Eucharisztikus Kongesszus szervezői az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye útján ismét ugyanezt a barokk stílusú, fehér és arany színű karosszéket kérjék kölcsön Ferenc pápa  számára, amelyet a pápai látogatás előtt teljesen felújítottak. A szék ezúttal nem a szentmisén szolgált a pápa ülőhelyéül, hanem a Szépművészeti Múzeumban tartott találkozókon.

Amikor a Szentatya  2021. szeptember 12-én, vasárnap reggel a Szépművészeti Múzeum Reneszánsz csarnokában találkozott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjaival, ebben a székben foglalt helyet. A program szervezől nemcsak a papi széket, hanem a hozzá tartozó két karfa nélküli mellékszéket is elkérték, és felújították. Ezeken Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek, illetve Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke ültek.

Közvetlenül ez után a Szentatya a magyarországi keresztény egyházak és a zsidó vallási közösség vezetőivel találkozott. Ekkor is ugyanabból a székből fogadta a köszöntéseket, és mondott rövid beszédet, amelyben az ökumenikus kapcsolatokat a Lánchídhoz hasonlította: „összeköti ennek a városnak a két részét. Nem olvasztja őket eggyé, de összekapcsolja őket. … hatalmas láncok tartják, amelyeket láncszemek alkotnak. Mi vagyunk ezek a láncszemek, és minden egyes láncszem fontos.” Ezúttal is Ferenc pápa mellett foglalt helyet Erdő Péter érsek, aki ismét a Szent Anna templom egyik székén ült.

Lásd még:

  • Ferenc pápa találkozója a magyar püspökökkel (Magyar Kurír)
  • Ferenc pápa találkozója a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának képviselőivel (Magyar Kurír)