Back to top

Budapest orgonistái

A vízivárosi Szent Anna templom országos hírű és páratlan szépségű orgonáján új orgonakomcert-sorozat indul, „Budapest orgonistái” címmel, amely a Budapest templomaiban szolgálatot teljesítő orgonaművészeinket szeretné bemutatni.

 

Zenetörténetünkben a templomi zenészek státusa sokszor a legmagasabb elérhető rangok egyike volt, amely nemcsak az egyház, hanem a társadalom részéről is kitüntető pozíciót jelentett. Európa székesegyházai, kolostorai, nagyobb templomai a kultúra fellegvárai voltak, ahol állandó igény fogalmazódott meg az igényes, minőségi, művészi szintű zenére. Ezen pozíciók olyan zenészeket kívántak, akik egy személyben a zeneszerző, karnagy és orgonista feladatait is el tudtak látni. Nemcsak Johann Sebastian Bach, a lipcsei kántor volt mindezek birtokában volt, hanem sorolhatnánk örökségünk számos nagyját, akik mind a szent szolgálatban lettek azok, akiknek ismerjük őket. 

 

A koncertsorozat célja, hogy bemutassa a Budapest templomaiban művészi szolgálatot teljesítő tituláris orgonistákat, és ezzel járuljunk hozzá ahhoz a misszióhoz, mellyel megpróbáljuk a köztudatba visszahelyezni ezen státuszok fontosságát, hogy utódaink is megbecsüléssel legyenek ezen művészek iránt, ápolva egyházunk, hazánk és Európa kultúráját. Terveink szerint a sorozat több szezonon át fogja estéről estére bemutatni Budapest orgonistáit.

 

Helyszín: Felsővízivárosi Szent Anna templom

Bp.1011 Batthyány tér 7.

Sorozatunk első két hangversenye: 

 

2017. augusztus 25. (péntek) 20.00

Balasi Barnabás, a Szent Anna templom orgonistájának hangversenye
Műsoron:
C. Saint-Saens, D. Buxtehude, J. S. Bach, C. Franck művei és improvizációk

 

2017. szeptember 9. (szombat) 20.00

Mesterek és tanítványok / Virágh András Gábor, a Szent István Bazilika orgonistájának hangversenye
Műsoron: 
Virágh András Gábor, Antonio Vivaldi, Gárdonyi Zsolt,  D. Buxtehude, Koloss István, J. S. Bach művei és improvizációk

 

További információ: www.szentannazene.hu