Back to top

Támogassa a Szent Anna templom orgonájának karbantartását

A Szent Anna templom harminc éve újjáépített barokk orgonájának karbantartó felújítására 2016. szeptemberéig több jótékonysági hangversenyt szervezünk, és folyamatosan kérjük az év során híveink segítségét, támogatását!

 

A Szent Anna templom orgonája Magyarország legszebb barokk hangszerei közé tartozik. Szekrényét a budavári Kármelita templomból, a volt Várszínházból kapta. A később kisebb szekrénnyel is kiegészített két orgonaház, 1985-ben került restaurálásra, majd a drezdai Jehmlich orgonaüzem 3 manuálos 37 regiszteres orgonát épített bele. Az új, neobarokk orgona, olyan kvalitást mutat, hogy azóta az orgonazene egyik hazai központjává vált. Több mint harminc éven át, egészen 2014. évi haláláig Kárpáti József orgonaművész vezette az egyházzenei életet. Munkássága, kiemelkedő egyénisége kötelező örökséggé vált számunkra, minden egyházzenész és orgonaművész számára.

A Szent Anna templom orgonáján világhírű orgonaművészek hagyták ujjlenyomataikat. De számos zeneakadémiai diplomahangverseny és  hangfelvétel is hangszerünkön szólalta meg. Nagy örömmel láttuk vendégül például 1985-ben Olivier Latry-t, a párizsi Notre-Dame orgonistáját, vagy 2015-ben Ulrich Böhme-t, a lipcsei Tamás templom orgonistáját. Templomukban három orgonaművész (Almásy László Attila, Balasi Barnabás és Horváth Márton Levente) és négy kisegítő orgonista szolgálja a szertartások művészi orgonazenéjét.

 

Számlatulajdonos neve
Felsővízivárosi Szent Anna Plébánia
Számlaszám:
11701004-20060123
Kérjük a közlemény rovatba írja be:
ORGONA

Ez és a ránk bízott örökség indokolja azt, hogy hangszerünk az év minden napján tökéletes állapotban legyen. A tízévente szükséges karbantartási munkálatoknak most második periódusához értünk. Jánosa Domokos plébános és az egyházközségi képviselőtestület döntése alapján a BKM Orgonaüzemmel (Dunakeszi) 2016 őszén szeretnénk elvégeztetni az ilyenkor szokásos teljes tisztítást, intonálást, hangolást, és az ezekhez kapcsolódó javítási munkálatokat.

 

Ehhez kérjük az év során híveink segítségét, támogatását!

A karbantartás költsége: 5.175.250 Ft

Az orrgonánk karbantartását a templomtérben elhelyezett újságos asztalon sárga csekken és átutalással is támogathatja (az adatokaz lásd a keretben)!

 

Adományát Isten fizesse meg!

 

Balasi Barnabás
A Szent Anna templom művészeti vezetője

A következő hangvserseny
2015. december 27. vasárnap 16:30
A Szent Anna templom három orgonistájának karácsonyi hangversenye
Részletes program