Back to top

Árvízi helyzet a Batthyány téren

A Duna áradása miatt a Szent Anna templom altemploma (kriptája) június 7-én (péntek) délutántól nem látogatható, mert befolyt oda a megduzzadt talajvíz. A kriptában egy ideig működött az erre a helyzetre tervezett és beépített szivattyú. Június 8-án (szombaton) délután 5 óra után azonban erős zivatar volt a városban, és a Várhegy oldaláról lefolyó vizet nem tudták elvezetni a csatornák, hanem a csatornavíz befolyt a Szent Ferenc Sebei templomba, továbbá – részben kívülről, részben aulról, a csatornából – a Szent Anna templom kriptájába, valamint a plébánia lépcsőházába. A befolyó csatornaüledék eltávolítása a Szent Ferenc Sebei templomból és a lépcsőházból vasárnap délelőtt megtörtént, de a kriptában továbbra is derékig áll a csatornavíz. Vasárnap délután 5 óra körül megkezdték a kripta szivattyúzását is, de a folyamat nagyon lassan halad.

A bérmálásás szentségének kiszolgáltatására plébániatemplomunkban 2013. június 9-én, vasárnap az este 6 órai szentmise keretében került sor, amikor Spányi Antal székesfehérvári püspök szolgáltatta ki a keresztény nagykorúság szentségét. Az ünnepélyes szentmise a tér lezárása és az áradás tetőzése ellenére szépen, rendben folyt le.

A bérmálásról Thaler Tamás (foto.thaler.hu) készített fényképeket, amelyek ezen a helyen megtekinthetők. A képek letölthetők, a link továbbküldhető. Felhasználás esetén kérjük a fényképész nevének feltüntetését.

Fölhívjuk a figyelmet, hogy az árvízveszély miatt a Batthyány téren az alábbi közlekedési korlátozásokra került sor:

  • Vasárnap délelőttől a Bem rakpart és a Fő utca árvízi védekezés miatti teljes lezárása miatt ellehetetlenült a környék autós közlekedése.
  • Vasárnap délután 4 órától már gyalogosokat sem engednek a rendőrök a Dunapartra és a Batthyány térre.
  • A Batthyány téren sem a Metró (M2), sem a HÉV (H5) nem áll meg, az állomások le vannak zárva A HÉV a Margit-hídig közlekedik.
  • A 19-es és 41-es buszok sem közlekednek a Batthyány térig. A 41-es a Clark Ádám térig megy, a 19-es villamos pedig a Széll Kálmán térre (a 18-as vonalán).
  • A 11-es, 111-es autóbuszok terelve közlekednek, nem jönnek le a Batthyány térre, hanem a Széll Kálmán térre mennek.
  • A 86-os buszok sem járnak Clark Ádám tér és Vörösvári út között, hanem két szakaszban közlekednek: egyrészt Újbudáról a Clark Ádám téren és az Alagúton keresztül a Széll Kálmán térre, másrészt Óbudáról a Bogdáni úton át az Árpád híd HÉV-megállóig.
  • A 160-es és 260-as autóbuszok szintén nem a Batthyány térig járnak, hanem a Margit-hídon átkelve a Nyugati-pályaudvarig.
  • Helyettük a Széll Kálmán tér–Batthyány tér–Szentlélek tér (Óbuda) útvonalon M2-H5 jelzésű pótlóbuszok közlekednek.

További részletes, percre kész információk: www.bkk.hu/arviz/