Back to top

Új kegyszobor a lorettói kápolnában

Pontosan a lorettói Szent Ház átvitelének egyházi ünnepén, 2011. december 10-én, szombaton, az esti hat órai szentmise keretében történt meg a Szent Anna templom lorettói kápolnájában az új kegyszobor elhelyezése.

A kegyszobrot négy ministráns hordozón vitte be a templomba, a szentmise alatt a szószéken helyezték el, majd a mise végén vitték be a lorettói kápolnába, ahol a szentélyben, a rács mögött, a Brünni Madonna képe mellett kapott helyet. Mivel a lorettói kegyszobor koronázott és öltöztetett, a mi kegyszobrunk is kapott saját koronát és ruhát. A korona a Szent Anna templom kincstárából származik, talán még a 18. századból, és átmérője éppen megegyezik az új kegyszobor fejátmérőjével. A ruhát Szabó Elekné varrta, az itáliai kegyszobor öltözetének mintájára, és azzal egyező szépségben.

A barokk lorettói kápolnát, falfülkéivel és az eredeti Szent Ház kő- és téglafelát imitáló falfestévével az idei év elején újították föl, sok éves elhanyagoltság után. Miután azonban az eredeti falfülkében álló kegyszobor elveszett, helyére a Brünni Fekete Madonna kegyképének egy 18. századi másolata került, majd tavasz óta kölcsönként ott volt a Mátyás-templom eredeti, 17. század végéről származó lorettói kegyszobra is. Hogy a kápolnának ismét legyen saját kegyszobra, október 23-án plébániánk küldöttsége Jánosa Domokos plébános vezetésével az itáliai Loretóba utazott, és ott beszerezték a kegyszobornak egy új másolatát. (Ez a Szent Anna templom eredeti kegyszobáról és más régi másolatoktól azért különbözik, mert 1921-ben a loretói szentély a hársfából készült régi kegyszoborral együtt leégett, és 1924-ben a pápa egy újabb szobrot ajándékozott a Szent Háznak. A Szent Anna templom új kegyszobra immár ennek másolata.)