Back to top

Elkészült a Fájdalmas Krisztus szobor restaurálása

A jólelkű admányozók fölajánlásainak köszönhetően elkészült a Szent Anna templomban található, sokak számára kedves Fájdalmas Krisztus (Vir Dolorum, Schmerzensmann) szobor restaurálása. Köszönük a kedves adományozók, segítségét. Szeretnénk rövidesen a szobor párját, a gyönyörű Immaculata szobrot is restauráltatni.

A szobor eredetéről csupán annyit tudunk, hogy azt 1806-ban Pfürsting Katalin, Kühtreiber Antal molnármester öreg szolgálója ajándékozta a Szent Anna templomnak. Ő készíttette korábban, 1804-ben a templom sasvári Madonna kegyképét, illetve 1806-ban Mária Magdolna szobrát, amelyet az általa felújíttatott a Szent Kereszt oltárra állítottak.

A szobrot először a templom bal oldali tornya alatti Szent Anna kápolnában helyezték el. A kápolna onnan kapta nevét, hogy a főoltár megépítése után, 1771-ben oda vitték a templom régi főoltárát. Ekkor készülhetett a szoborról szentkép is Binder János Fülöp rézmetsző közeli műhelyében („Ecces Vir plenus Doloribus. Abbildung des Schmerzhaften Heilandes Iesu auf der Rast inder Wasserstadt Pfarrkirche zu St. Anna in Ofen"). Miután a kápolnát 1932/1933-ban Hősök kápolnájává alakították, a szobor a templom főhajójába került.