Back to top

A püspöki konferencia közleménye a járványügyi vészhelyzetben (nov. 9.)

2020. november 9-én, hétfőn a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Covid-19-miatt meghirdetett veszélyhelyzetben újabb közleményt adott ki, amelynek tartalma:

1. A templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei továbbra is maradjanak nyitva. Szentmisék csak a hatósági kijárási korlátozásokkal összhangban végezhetők.

2. A Katekizmusban (KEK 2183.) és az Egyházi Törvénykönyvben (CIC 1248. k. 2. §) található előírások szerint, ha valaki számára súlyos okból lehetetlenné válik a szentmisén való részvétel, igen ajánlatos, hogy helyette töltsön kellő időt imádsággal – a Szentírás olvasásával, zsolozsma végzésével vagy más imával, elmélkedéssel, illetve az online vagy televíziós miseközvetítésből nyerjen megerősítést.

3. Aki betegnek érzi magát, mielőbb forduljonorvoshoz, és ne menjen közösségbe. Idősebb, veszélyeztetett, illetve beteg testvéreink, továbbá azok, akik beteget ápolnak, idős vagy veszélyeztetett személlyel laknak együtt, mentesülnek a szentmisén való személyes részvétel kötelezettsége alól. Nyomatékosan kérjük őket, hogy maradjanak otthon.

4. Felmentést adunk mindazoknak is, akik úgy érzik, hogy számukra a szentmisén való személyes részvétel veszélyt hordoz magában (CIC 87. k. 1. §., 1245. k.).

5. Plébániai oktatásokat, közösségi összejöveteleket csak online formában tartsanak, a szoros kivételektől eltekintve. Ezek során azonban követni kell az aktuális járványügyi és gyülekezési előírásokat.

6. Templomainkban, a szentségkiszolgáltatásban, illetve oktatási, szociális és egészségügyi intézményeinkben továbbra is mindenben kövessék a vonatkozó járványügyi előírásokat.

7. A plébániai és a szerzetesközösségeket továbbra is bátorítjuk, hogy – a járványügyi hatóságok előírásainak megtartása mellett – folytassák az imát a járvány érintettjeiért.