Back to top

Megkezdődött a Szent Anna templom tetőzetének felújítása

Júliusban megkezdődött a Szent Anna templom tetőzetének felújítása. A közel 300 éves szerkezet ugyan túlélt háborúkat és természeti katasztrófákat, de minden ilyen alkalom után a javítások csak a legszükségesebbekre korlátozódtak. Ennek megfelelően például tucatnyi féle cserép fedte. Most a tető minden része egységesen újul meg, hogy az eddigihez hasonlóan hosszú ideig kitartson.

Felülvizsgálatra kerül az ácsolt tetőszerkezet, és a hibás, tönkrement, szilárdságukat vesztett elemek kicserélésére kerülnek. A faanyag egésze vegyszeres védelmet kap, amely tűz- gomba- és rovarkárosítás ellen fogja védeni. Új lesz a lécezés, amelyre egységes, új cserepek kerülnek, alája pedig szigetelő fólia, amely eddig nem volt. A munka a terv szerint 2020 februárjában fejeződik be.

A plébánia 2014 óta tervezte a rossz állapotú tető felújítását, és Burits Oktáv építészmérnök elkészítette a kivitelezési és engedélyezési terveket is, azonban a folyamatosan emelkedő építőipari árak mellett a plébánia erre szánt forrása és az egyházmegye ígért támogatása nem volt elegendő, pályázati támogatást pedig nem sikerült szereznünk. 2017-ben az Eucharisztikus Világkongresszus előkészítésével kapcsolatban a kormány 30 millió forintot ígért erre a célra, de ez is kevésnek bizonyult. Így végül 2019 tavaszán az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye átcsoportosította az általa kezelt kongresszusi támogatási keretet, és 100 millió forintot adott, a hiányzó 26 millió forintot pedig a plébánia költségvetéséből egészítettük ki.