Back to top

Elhunyt Fehér Anna nővér

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye és a Szent Erzsébetről nevezett Betegápoló Rend mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatja hogy Fehér Anna nővér, gyógypedagógus, a látássérültek gondviselője a koronavírus által okozott betegség következében 2021. január 13-án hajnalban hazatért megváltó Urához.

Temetése 2021. február 4-én, csütörtökön 13:30-kor volt az Óbudai temetőben. A gyászszertartást Erdő Péter bíboros, prímás végezte. (A temetésről szóló beszámolót és képket ld. a főegyházmegye honlapján). Utána 16 órakor a gyászmisét a Szent Anna templomban Kocsis István, a Szent Erzsébet Betegápoló Rend megbízott képviselője végezte. A gyászmisét a Duna World és katolikus.tv (EWTN, Bonum TV) televíziócsatornák élő adásban közvetítették.

Anna nővér 1947-ben Vértesacsán született, ahonnan 1959-ben a családjával együtt Budapestre költöztek. Iskoláit – látássérültként – a Virányosi úti iskolában, majd a Táncsics Mihály Gimnáziumban végezte. 1965-től a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán tanult, de mivel titokban a Zugligetben megismert angolkisasszonyokkal tartott kapcsolatot, 1968-ban kizárták, így diplomáját csak később, 1979-ben szerezhette meg.

1975-től a Vakok Állami Intézetében dolgozott, miközben 1977-től bekapcsolódott a látássérültek lelki gondozásába a Szent Anna plébánián, ahol 1982-ben Paskai László esztergomi érsek támogatásával, a Római Katolikus Szeretetszolgálat keretében létrehozta a Vak Gyermekek Szent Anna Otthonát. Az intézmény volt élete fő műve, ahol csodálatos szeretettel és kitartással gondozta a halmozottan fogyatékos gyerekeket. Az otthon eleinte a plébániaépület néhány földszinti helyiségében működött, de mivel ez hamarosan szűknek bizonyult, 1989-ben a Svábhegyre (Mátyás király útja 29.) költözött. Az intézmény ezt követően a Vakok Batthyány-Strattmann László Gyermekotthona nevet kapta, idővel óvodával és iskolával is kiegészült, és az országban egyedülálló módon mozgásszervi fogyatékossággal élő látássérült gyermekeket is befogad. 2017.  szeptember 1-től fenntartója a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet.

Anna nővér 1995-ban lett az aacheni központú Erzsébetnővérek Szerzetesközössége tagja, és 2000-ben tett  örökfogadalmat. E szerzetesközösség tagjai 2013. november 19-én átléptek a Szent Erzsébetről nevezett Betegápolő Nővérek rendjébe, amelynek központja a budai Fő utcában volt. Mivel a rend többi tagjai időközben elhunytak, 2020 márciusa óta ő volt az utolsó budai Erzsébet-nővér. 2011 óta Budapest-Hegyvidék díszpolgára is volt. Nyugodjék békében!

Emlékezések

Korábbi írások, képek